Добра тютюнева реколта и през тази година

След два дена очакване инвеститорите отдадоха дължимото на тютюневите компании и те поеха нагоре, повличайки индекса към 513.20, ниво с 1.24% по-високо от предходния ден. Безспорно зад цялата еуфория стоеше изнесената стратегия за приватизация на "БТ холдинг". Сроковете за продажба на основните компании допаднаха на инвеститорите и двете водещи фабрики прибавиха 2-3% към пазарната си капитализация. За тях реално не бе съобщено нищо ново и в крайна сметка ръста беше по-скромен. Ако можем да говорим за истински печеливши, това бяха бонусите в пуловете, а именно "Пловдив БТ" и "Слънце Стара Загора БТ". След добрите новини за продажбата им заедно с гигантите цените им се изстреляха с 25% и 31% съответно. Преди това тези компании поради ред причини бяха малко встрани от инвеститорския фокус, но сега те ще могат да влязат с нови сили и да бъдат част от новата конкуренция в сектора. От друга страна, стратегията остави нерешени и редица въпроси около бъдещето на "БТ холдинг" и постъпленията от продажбите. Определено позитивна новина е преструктурирането и ликвидация на компаниите, които са, меко казано, губещи. Въпреки всичко остава въпроса за социалната цена, която миноритарите ще понесат, а това е решаващ фактор за цените на БТ холдинг. Все пак инвеститорите оцениха позитивно развитието около холдинга и той понавакса с изоставането, прибавяйки 4.63%. Трябва да се отбележи като цяло ниската активност на позициите, което ще пречи на бъдещи скокове в цените освен в периодите преди самата приватизация. Голяма част от участниците вече имат немалки активи в тези компании и са на изчаквателни позиции.

В останалата си част пазарът вече е поел от заразното лятно настроение. Малцина компании могат да се похвалят с по-активна търговия, като повечето сделки са доста спорадични, което обаче се отразява по-сериозно върху цените. Някакво по-сериозно раздвижване може да се породи от изнесена информация за дружеството и резултати от закъснели общи събрания, както и в края на месеца отчетите за полугодието ще бъдат сверка на часовниците. Инвеститорите трябва да внимават и в следващите дни, тъй като някои акции вече ще се търгуват без дивидент. Добра информация за тези случаи може да бъде намерена на страницата на борсата в категорията новини.

За разлика от акциите понеделник не бе добър ден за компенсаторните инструменти, които поеха надолу. В края на деня цените на компенсаторните записи и боновете слезе до нива от около 24.15-24.20% от номинала. Доскорошният купувач засега не показва признаци за нови агресивни действия, което бързо се отразява на пазара в негативна посока. Далеч по-неприятна е ситуацията с жилищно-компенсаторните инструменти, които бяха изпратени далеч извън пазара след развитията с лихвоточките. Това се отразява с драстични размери върху цените им и не е невъзможно скоро цените да паднат и под 21%.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK