Чужди консорциуми ще строят две пречиствателни станции

Британско-българският консорциум "Байуотър/Български предприемачески холдинг" и турският "Тексер/Мапа/МСС/Гюнал" ще построят две пречиствателни станции за отпадни води. Договорите с изпълнителите бяха сключени във вторник в Министерството на регионалното развитие и благоустройството за пречиствателната станция в Хасково и в Министерството на околната среда и водите за регионална пречиствателна станция за градовете Горна Оряховица, Долна Оряховица и Лясковец. Пречиствателната станция за отпадни води в Хасково ще се строи от британско-българския консорциум. Стойността на проекта е 16.091 млн. евро без ДДС. Строителството се финансира от Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) с общ бюджет 18 млн. евро. Остатъкът от около 2 млн. евро ще бъде използван за ремонтиране на канализационната мрежа на Хасково, обеща министър Валентин Церовски.

По искане на банката международен търг беше с ограничена процедура за избор на изпълнител. От заявилите интерес за участие в търга 19 европейски консорциума, банката определи шест, от които четири подадоха оферти в срок, а за победител беше определена "Байуотър/Български предприемачески холдинг". Предвиждаме срокът за проектиране да бъде около шест месеца, като най-рано строителството може да започне през март 2005 г., каза Антъни Уилямс, упълномощен представител на консорциума. Срокът за изграждане на пречиствателната станция е през 2007 г.

Обектът в Хасково е част от проекта "Марица" за изграждане на пречиствателни станции за отпадъчни води в градовете Стара Загора, Димитровград и Хасково. Станцията в Стара Загора и Димитровград се финансира по ИСПА с 32.5 млн. евро, от републиканския бюджет с 4.3 млн. евро и от ЕИБ с 6.5 млн. евро.


Турският консорциум "Тексер/Мапа/МСС/Гюнал" ще изгражда регионалната пречиствателна станция за отпадни води за градовете Горна Оряховица, Долна Оряховица и Лясковец. Строителният надзор ще се осъществява от германския консорциум с българско участие "Дахлем/Диви консулт/Дейта хаус". Стойността на проекта е 16.633 млн. евро, като 75% от тях са по ИСПА, а останалите от държавния бюджет. Строителството на обекта трябва да завърши до края на 2006 г. За 2-годишния период на строителството ще се създадат 150 постоянни работни места, а за експлоатацията на станцията ще бъдат наети около 40 специалисти.

Това са първите проекти по ИСПА във водния сектор, съобщи при подписването в МОСВ временно управляващият ръководител на постоянното представителство на ЕК в България Антонио Искердо. Европейската комисия ще отпусне около 200 млн. евро за финансирането на 20 проекта във водния сектор в България до 2007 г. До края на годината се очаква да започнат работите по още два проекта за строеж на пречиствателни станции в Благоевград и Пазарджик, съобщи Мариана Христова, шеф на дирекция "Фондове на ЕС за опазване на околната среда" в МОСВ.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK