Чехия ще е официален партньор на Пловдивския технически панаир

 

Чехия ще участва в тазгодишния международен технически панаир в Пловдив като официална страна - партньор на панаира, съобщи в сряда чешкият посланик Петр Докладал.

андовете на заявилите участие чешки компании, които до момента са над 80, ще бъдат в палата 7 на панаира, която е отделена само за представители на централноевропейската страна. Дружества от Чехия ще имат експозиции и в други палати в Пловдив.


В рамките на партньорството ще се проведе и чешко-български инвестиционен форум, участие в който ще вземе и министърът на промишлеността и търговията на страната. Сред участниците във форума ще са и купувачът на трите електроразпределителни дружества, включени в пакет "Западна България" CEZ, и "Шкода ядрено строителство". Компанията има интерес към изграждане на втората българска АЕЦ "Белене,, като за момента чака решението на правителството за типа реактори, които ще бъдат използвани.

Форумът ще отговори на засиления интерес от страна на чешки компании към възможностите за влагане на средства в България предвид предстоящото членство на страната в Европейския съюз. Според представители на посолството на Чехия в София чешките предприятия вече разбират, че българският пазар увеличава потенциала си, което обуславя интереса им към инвестиции и създаване на смесени компании в България.

Официалното откриване на чешката експозиция ще бъде на 27 септември, веднага след откриването на панаира. По-голямата част от дружествата, които ще работят в областта на енергетиката, машиностроенето, производството на телекомуникационна техника и електроника.

Като цяло приоритетните отрасли за чешките компании засега са енергетиката и инфраструктурните проекти. Причината за това е фактът, че финализирането на сделката с CEZ ще доведе до доставки на съоръжения и оборудване за електроразпределителните дружества от други чешки предприятия, допълни Докладал. Специално внимание ще бъде отделено и на автопроизводителя "Шкода", който ще представи новия си модел "Октавия", които ще се продава в България от есента на 2004 година.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK