Плащания на земеделска земя повишиха търсенето на ПКБ

Спокойната търговия на компенсаторния фронт в четвъртък беше леко разчупена от повишено търсене на поименни компенсационни бонове. Според брокери това се дължи на плащания на земеделска земя, спечелена на търгове на Министерството на земеделието и горите. В четвъртък на борсата бяха сключени сделки с ПКБ с общ номинал 2.428 млн. лв., като в това число влиза една блокова сделка с номинал на книжата от 1.1 млн. лв. Плащането на земеделска земя е един от начините за използване на ПКБ освен участието в приватизационни сделки и плащането на вноски по стари сделки на РМД. Заради повишеното търсене и средната цена на поименните бонове се повиши леко, като достигна 24.95 на сто от номинала, със сделки и на 25%. Благодарение на сделките с ПКБ общият търгуван номинал непарични платежни инструменти надхвърли 3.5 млн. лв.

За разлика от поименните компенсационни бонове, компенсаторните записи и жилищните компенсаторни записи се търгуваха по-слабо, което доведе и до леко отстъпление в цената им. Все пак общият търгуван обем на двата вида инструменти надхвърли с малко един милион лева по номинал, което е доста по-добре от повечето дни в последните седмици.

Покачването на обема на инвестиционните бонове, които се разменят на борсата, продължи и в четвъртък, като по време на борсовата сесия бяха продадени и купени книжа с номинал почти 100 хил. лв. Цената на боновете се повиши леко до 21.24 на сто от номинала, като това е в границите на нивата на търговия от последните три седмици.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK