КОМПЕНСАТОРКИТЕ В ОТСТЪПЛЕНИЕ

Вече трети пореден ден компенсаторните инструменти регистрират спад. Той започна на 22.10 (петък), малко след като бяха регистрирани сделки над немислимите доскоро 33%. Последвалият спад определено е здравословен, както за целия пазар, така и за въпросните книжа в частност. В сравнение с търговията от миналата седмица днес обемите бяха сравнително скромни. Най-активно днес се купуваха поименните компенсационни бонове, които единствени регистрираха оборот от над 1 000 000 номинал, а именно 1 022 930 при среднопретеглена цена от 31.26%. При компенсаторните записи и жилищните компенсаторни записи цифрите бяха съответно 410 704 на 31.06% и 484 300 на 31.39%. Инвестиционните бонове се търгуваха малко над 21%, а обемът бе повече от скромен - 35 000 номинал.

Интересът на участниците на пазара в последните седмици определено бе привлечен от акциите на бившите приватизационни фондове. През това време те достигнаха невиждани висини. Безспорният хит е "Доверие обединен холдинг"АД, който след раздаването на безплатните акции не само не поевтиня, а напротив, продължи стремглавото си препускане нагоре, като днес, 26.10.04 г. затвори на 2.56 лева (което е равно на 5.12 лева за 1 стара акция). "Албена инвест холдинг" АД също се придвижва устойчиво нагоре и вече нивото от 5 лева изглежда съвсем постижимо. "Холдинг Света София" АД пък вече атакува 1 лев, "ТК Холд" - 1.26, "Ем Джи Елит холдинг груп" преодоля 0.30 лева, което също е забележително, като се има предвид, че номиналната стойност на 1 акция е 0.10 лева. Отстъпление от постигнатите позиции регистрира "Синергон холдинг" АД. След като книжата тестваха 2.40 лева (като дори имаше сделки на тези нива), днес отслабеното търсене доведе до спад и дружеството затвори на 2.22 лева при едва 5700 акции.

Интересно протече търговията с акциите на "Благоевград БТ" АД. Разпродажба в самото начало на сесията свали цените до 122 лева, но в последствие не се намериха кандидати да продават на тези нива и позицията затвори на 127 лева. По аналогичен начин се развиха събитията и с книжата на холдинга. Спадът до 45.6 лева бе последван от възстановяване до 47.5 лева. Нищо засега не спира ръста при "Лукойл Нефтохим" АД. Купувачите вече с охота предлагат 25.00 лева, като засега това ниво е приемливо и за продавачите. Информацията за евентуалното увеличение на капитала на "Петрол" АД бе приета спокойно от пазара и акциите на дружеството се търгуваха около и малко под 3.50 лева. Изглежда, спадът при "Биовет" АД вече е преодолян и дружеството тръгна нагоре, като последната сключена сделка беше на 4.30 лева. Туристическите дружества се движеха в различни посоки. "Слънчев бряг" АД поевтиня до 15.00 лева, но на другия полюс бе "Златни пясъци" АД, които трайно се придвижиха над 6.00 лева и затвориха на 6.34 лева. "Пампорово"АД също е във възходяща тенденция и днес се регистрира сделка на 8.00 лева за разлика от "Ривиера" АД, където бе отчетен спад до 3.05 лева. След бума с "Химко" АД от миналата седмица търговията се успокои и засега равновесното ниво се очертава да е 0.75 лева. "Софарма" АД се търгуваше в границите между 4.25 и 4.32 лева.

Ключови думи към статията:

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK