Войната на нерви на фондовата борса

За трета поредна сесия тази седмица индексът SOFIX се понижи - от 640.09 пункта до 611.83 пункта.

Първият ден на търговия с акциите на "Благоевград БТ" (BLABT) и "Слънце - Стара Загора БТ" (SUN) през тази седмица бе белязан с 21.50-процентно понижение на цената на "Благоевград БТ" до 101.20 лв. и обем от 2636 акции. Цената на акциите на "Слънце - Стара Загора" се понижиха с 35.80-процентно намаление до цена 5.72 лв. и скромен обем от 58 акции. В четвъртък бе публикуван и деветмесечният отчет на "Благоевград БТ", който разкрива в не особено приятна за инвеститорите светлина “перлата” на тютюневия холдинг - приходите се увеличават, но печалбата преди лихви, данъци и амортизации, както и чистата печалба на дружеството, намаляват спрямо деветмесечието на миналата година. Основната причина са увеличените разходи за възнаграждения и осигуровки и разходите за външни услуги.

Напрежението на инвеститорите пролича и по отношение на другите акции. Цената на акциите на "Софарма" (SFARM) се понижи с 0.22% спрямо сесията до 4.63 лв. при обем от 77 752 акции. По отношение на "Софарма" инвеститорите все още се “лутат” между изключителния ръст на чистата печалба на дружеството през това деветмесечие и липсата на ясни индикации, че това увеличение отговаря на обективно по-добро финансово представяне на компанията, защото задълженията на "Софарма" се увеличават, а нетният паричен поток от оперативна дейност е отрицателен през това деветмесечие. 


Цената на акциите на "Неохим" (NEOH) се понижи с 0.87% спрямо цената от четвъртък до 13.64 лв. при обем от 1264 акции. Промяната на движение на цената на акциите на торовия завод индикира липсата на консенсус между инвеститорите по отношение на финансовото представяне на компанията. На повърхността всичко изглежда гладко - приходите от продажби и нетната печалба се увеличават през това деветмесечие. Но дали това е така и доколко ще продължи е въпрос, който интересува инвеститорите - печалбата преди лихви, данъци и амортизации продължава тенденцията си на понижение, освен това от 1 октомври "Булгаргаз" е повишил цените на природния газ спрямо предходното тримесечие, но цената остава под тази през четвъртото тримесечие на миналата година.

Акциите на "Капитан Дядо Никола" (KDN) се понижиха с 0.40% и затвориха на 35.08 лв. Само 148 акции на ДЗИ (DZI) смениха собственика си. Цената на акциите на ДЗИ се понижи с 3.31% спрямо четвъртък до 28.06 лв. Инвеститорите сякаш свикнаха със стопяването на чиста печалба заради значителните извънредни разходи на застрахователното дружество през тази година. От друга страна, животозастрахователният бизнес не е много показателен за финансовото представяне на ДЗИ на консолидирана основа. 

По-активна бе търговията с акции на холдинговите компании. Цената на акциите на "Индустриален холдинг" (IHLBL) се повиши с 0.90% до 1.12 лв. при обем от 28 735 акции, а тези на "Доверие Обединен холдинг" - с 1.09% до 2.78 лв. при обем от 17 045 акции. Цената на акциите на "Албена инвест холдинг" се понижи с 0.60% до 4.97 лв. при обем от 7510 акции.

В очакване на Българска телекомуникационна компания цените на компенсаторните инструменти се увеличиха с над 1.0%, до 33.93% от номинала за KZ, 33.91% от номинала за PKB и 33.77% от номинала за GKZ.

Повишение от 0.73% спрямо цената отбелязаха и IBON до 20.75% от номинала.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK