Ситуацията около проекта Ми-24 и Ми-17 се заплита

Британската компания BAE Systems изрази разочарованието си от решението на военното министерство да избере друга компания за изпълнение на проекта за ремонти и модернизация на хеликоптерите Ми-24 Ми-17. В понеделник военният министър Николай Свинаров обяви официално, че израелската "Елбит Системс" в алианса с американския гигант "Локхийд Мартин" са победители в конкурса за проекта, чиято стойност доближава 100 млн. евро. В същото време представители на Генералния щаб изразиха съмнение в ниската цена, с която израелската компания е спечелила проекта.

Разочаровани сме от обявеното решение, което не подкрепя предложението на BAE Systems за ремонт и модернизация на хеликоптерите, се казва в изявление на вицепрезидента на британската компания за Европа Джон Нилсън. В него се съобщава още, че от BAE Systems ще изчакат с изявленията по темата, докато бъдат получени от министерството пълната обосновка на това решение. Началникът на Генералния щаб ген. Никола Колев отказа да коментира решението на военното министерство. Той заяви, че предпочита да види резултатите от свършената работа по проекта. Ген. Колев припомни, че договорът с "Елбит Системс" не е подписан и предстои дълъг процес на преговори. В понеделник Свинаров съобщи, че контрактът най-вероятно ще бъде парафиран през януари. Негови колеги обаче изразиха притеснението, че цената от 57 млн. евро, предложена от победител, е неосновано ниска и при преговорите тя ще нарасне високо. Във вторник се появи и слух, че руското конструкторско бюро МИЛ е обявило, че няма да даде сертификат на "Елбит Системс" по проекта. От "Елбит Системс" отказаха да коментират появилите се "слухове и спекулации", тъй като са в процес на преговори с военното министерство за сключване на договор за изпълнение на поръчката.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK