Срокът на ликвидацията на "Тежко машиностроене" остава под въпрос

Общото акционерно събрание на "Тежко машиностроене - Русе", което трябваше да реши дали ликвидацията на компанията да бъде удължена с една година, се провали. Това съобщи Петър Петров, един от ликвидаторите на компанията. Той обясни, че събранието е свикано от ликвидаторите, а се е провалило поради липса на кворум. Не е имало представител на държавата, която държи около 93% от капитала на дружеството. За 11 януари е насрочено ново общо акционерно събрание. "Ликвидаторите искат удължаването на срока за да може да приключат делата, които компанията води", обясни Петров. "Тежко машиностроене - Русе" бе обявено в ликвидация на 11 януари 1999 г. Окончателното разпродаване на активите на дружеството обаче приключи едва в края на 2004 г. До 2002 г. имуществото на компанията беше продавано по схемата - преговори с потенциални купувачи. След това се премина към провеждане на търгове. Крайният резултат от разпродажбата е, че обособени части от предприятието намериха нови собственици, които платиха над 5 млн. лв. за тях. Продължилата няколко години ликвидация на дружеството и осребряването на активите му позволиха да бъдат погасени дълговете на комбината - гигант. В момента на територията му работят общо над 30 български и чуждестранни инвеститори, оформящи най-голямата индустриална зона на територията на Русе.
Създадени са около 1,3 хил. работни места. Сред компаниите работещи на площадката на бившия комбинат са "Лифтън България", "Булмаркет", "Прециз-интер алуминиум". Предстои да бъде открит новият завод на "Фибран - България". На последния търг тази година бяха продадени Леярният завод, който вече е собственост на "Електрометал"-Русе и електроразпределителна подстанция, която стана притежание на "Калчев" ООД. Административната сграда на бившия комбинат е спечелена софийската "Полет 21". Най-висока цена за Централната заводска лаборатория, сградите на Професионално-учебния център, поликлиниката, бомбоукритие и паркинг е дала "Стройсервиз" ЕООД-Русе, каза още Петров, но не уточни сумата. Водният блок на комбината е продаден на добричката фирма "Алкана".
Освен държавата собственици в "Тежко машиностроене Русе" са и множество дребни акционери.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK