Съживяването на SOFIX стопли инвеститорите

Осми март дойде с цветя и подаръци за инвеститорите на Българската фондова борса. Индексът SOFIX отново гордо се закичи с котировка от над 900 пункта, а BG40 достигна нови рекордни висини. В края на работния ден SOFIX се оттегли със стойност от 901.33 пункта, а новата придобивка на борсата BG40 продължи да расте, като се озова на непознатата за него кота от 131.71 пункта, като в рамките на деня нарасна с 2.44%, като изпревари с това своя по-възрастен събрат, който скромно напредна с 1.55%. Заложилите на акциите на Централна кооперативна банка доволно потриваха ръце, след като цената им достигна до 7.50 лв., а в рамките на деня се повиши с 4.90 на сто. Победителят сред така наречените сини чипове бяха акциите на "БТ холдинг". Тяхната цена се повиши с 8.06%, като сделки се сключваха и за 40.00 лв. Не така успешно се представиха останалите тютюневи дружества, като старозагорското дори се оказа в топ три на губещите. Силната популярност на книжата на "Оргахим" се оказа много тежка за дружеството и цената му приклекна с 6.58%, а някои инвеститори продаваха и за 60.10 лв. Спекулантите остават на позиция "Химко", като не беше регистриран лош обем на търговия. Цената също се покачи, като достигна 2.38 лв., или дневно повишение от 7.69%. Книжата на врачанското предприятие се радват на вниманието на участници, които търсят бързи печалби. В последните дни резкият спад на цената на книжата на химическото предприятие ги изплаши и те побързаха да закрият позициите си, но ето, че гладът за печалби ги доведе отново на врачанския хоризонт. На пазара на компенсаторни инструменти единствено инвестиционните бонове приключиха на плюс, след като затвориха сесията на цена от 42.11% от номинала си. С най-голяма загуба на този пазар изпъкнаха жилищните компенсаторни записи, които паднаха с 1.22 на сто до 72.55% от номинала.

На международните пазари доларът беше подгонен от сянката на търговския дефицит на САЩ. Той хукна да бяга през глава, като достигна най-ниските си нива от началото на януари. Срещу еврото той се търгуваше над 1.3300. Петролът продължава да упорства на високите си цени в Лондон и Ню Йорк. Понижаване на прогнозите за печалби и продажби на гиганта "Тексас инструментс" прати целия високотехнологичен сектор надолу, а това се отрази негативно на Dow Jones, който отвори на червено с котировка от 10 931.61 пункта. Плътно го следваше и S&P500, който се понижи до 1223.84 пункта. Не стояха добре и водещите индекси на Стария континет. Франкфуртският Xetra Dax намали стойността си с 0.44%, като достигна до ниво от 4 408.48 пункта, а лондонският FTSE 100 регистрира спад от 0.12% до ниво от 5 021.4 пункта. Обвинени за понижението отново бяха компаниите, опериращи в технологичния сектор.

Ключови думи към статията:

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK