"Кремиковци" отчете печалба от 119 млн. лева

Металургичният комбинат "Кремиковци" е реализирал печалба от 119.8 млн. лева за 2004 г., сочат предварителните данни на компанията. Спрямо предходната година печалбата болежи ръст от 379 хил. лева. През миналата година съществен ръст от 44.7% бележат нетните приходи от продажби, които от 728.3 млн. лева през 2003 г. нарастват до 1.053 млрд. лева, или 325.4 млн. лева повече. Общите приходи за миналата година достигат 1.211 млрд. лева, което е ръст от 15.3% повече от предходната година. Намаляването на темповете на растеж на общите приходи спрямо нетните приходи от продажби се дължи на факта, че през 2003 г. "Кремиковци" реализира значителни положителна разлики от операции с валута, което доведе до значителен ръст на общите приходи за периода.

Задълженията на металургичния гигант, които се смятат за основния проблем на дружеството, бележат спад през 2004 г. до 550.5 млн. лева спрямо 600.5 млн. лева за година по-рано. Интересно е да се отбележи, че комбинатът преструктурира задълженията си като през м.г. със 119.1 млн. лева намаляват дългосрочните задължения за сметка нарастване с около 69 млн. лева на краткосрочните задължения.

Реализираната печалба се отразява върху собствения капитал на дружеството, който към края на м.г. възлиза на 723.1 млн. лева спрямо 603.3 млн. лв. за година по-рано.


Въпреки че през 2003 г. дружеството реализира подобна печалба, анализаторите останах скептично настроени, тъй като голяма част от тази печалба се дължеше на положителни разлики от валутни операции. Както се вижда от предварителните отчети на дружеството, основен източник на печалбата през 2004 г. е нарастването на приходите и съответно нарастването на оперативната печалба. Нетният валутен ефект за периода също е положителен, но неговият принос за крайния резултат е много малък.

Междувременно от "Кремиковци" съобщиха, че закупеният наскоро завод в Сърбия "Кремиковци леминд" е започнал производство на първите рулони с полиестерно покритие. Предприятието, което се намира в сръбския град Лесковац (на 40 км южно от Ниш), беше купено през февруари месец тази година от българското металургично предприятие. За управляващ дружеството и представляващ новия мажоритарен собственик беше назначен г-н Миле Георгиевски, който е директор на "Кремиковци трейд" - гр. Скопие, и бивш директор на металургично предприятие в Македония.

Заводът в град Лесковац е просторен през 1974 г., но технологичната база е на добро ниво, което позволява да се извършва полиестерно покритие и на алуминиеви профили. Въпреки това се предвижда до една година да се направи реконструкция и модернизация на предприятието, за което ще бъдат инвестирани близо 1 един милион евро.

С придобиването на този завод се удвоява капацитетът на "Кремиковци" за производство на най-скъпия металургичен продукт до 72 000 тона годишно. Ламарината с полиестерно покритие се произвежда основно за износ, като основните клиенти на "Кремиковци" са в ЕС и Турция. Най-често тя се употребява за покривни и фасадни панели.

Очакваната пресконференция за сделката между мажоритарния собственик на металургичния завод и индийската компания "Глобал стил" така и не се състоя през вчерашния ден. Обявяването на финансовите резултати обаче се оказаха достатъчен афродизиак за привличане на инвеститорското внимание. След обявяването на отчетите купувачите се активизираха и акциите на комбината поскъпнаха от нива около 12 лева до нива около 14 лева. Въпреки това дружеството отбеляза спад от 2.27%, след като средната цена за деня затвори при 12.92 лева.

*Авторът притежава акции от "Кремиковци" АД

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK