Строителния надзор спря девет обекта в Златни пясъци

Строителството на девет обекта в курорта Златни пясъци е замразено, съобщиха от Дирекцията “Национален строителен контрол” (РДНСК). В списъка на спрените обекти влизат вилно селище, три жилищни комплекса и пет хотела. Тъй като обектите имат строителни разрешения, те не могат да бъдат обявени за незаконни. Затова аргумент за издаването на заповедите от страна на РДНСК са нарушения на ограничителните срокове, през които не се допуска извършването на строително-монтажни работи. Тези срокове са фиксирани в разрешителните за строеж, издадени от община Варна.

Заповедите на РДНСК са отделни за тяло А и тяло В на хотел “Сънрайз”, хотел ”Явор”, хотел “Кемпински грандхотел Ермитаж” и хотел “Парадайз грийн парк”. Инвеститор в новия петзвезден мегахотел "Кемпински грандхотел Ермитаж" е дружеството "Съни травел". То е 100% собственост на регистрираната в Люксембург "Сигма кепитъл инвестмънтс", зад която стои Георги Велчев - брат на министъра на финансите Милен Велчев.

В списъка на жилищните сгради влизат “Иглика 1” и “Иглика 2” и строящият се на мястото на бившето перално стопанство в Златни пясъци “Джоя парк”.


Последният строящ се обект, за който е издадена заповед, е вилно селище “Болеро”, чийто инвеститор е най-големият британският туроператор “Томсън”.

Срокът за доброволно изпълнение и спиране на строителните дейности изтича на 15 май, поясниха още от РДНСК. Проверка в началото на следващата седмица ще изяснява доколко инвеститорите са спазили изискването за доброволно изпълнение. Нарушителите подлежат на глоба от 10 хил. до 100 хил. лв. Според строителните инспектори обаче реално заповедите могат да влязат в сила след изтичането на 14-дневния срок за обжалването им по съдебен ред, т.е. в края на месеца.

"Нямаме проблем с изпълнението на заповедта, защото сградата отдавна е боядисана. Единственото, което извършваме, е обзавеждане, тъй като на 24 май започва инспекцията на “Томсън” за готовността ни да приемем британски туристи, поясни за “Дневник” управителят на “Болеро” Григор Фиданов.

“В “Иглика” се извършват само довършителни дейности. За нас заповедта е незаконосъобразна и ще я обжалваме в предвидения от закона срок”, съобщиха от пресслужбата на “Златни пясъци” АД.

След като през миналата година строежът на хотел “Парадайз грийн парк” беше замразен, сега той също трябва да се превърне в комплекс с ваканционни апартаменти. Инвеститор на проекта е “Ексклузив резортс” АД, в което съсобственик с 25% дялово участие чрез “Балканска консултантска компания” е софийският общински съветник Владимир Каролев. Жилищната сграда се намира на мястото на бившите общежития, над пътя за “Албена”.

Според изрична заповед на кмета Кирил Йорданов между 1 май и 15 октомври строителството в курортите е забранено. До началото на месеца едрогабаритната техника трябваше да бъде изведена, а обектите, които не могат да бъдат завършени преди началото на туристическия сезон - оградени и обезопасени. Крайната дата за изнасяне на строителните отпадъци беше 10 май. Единствено разрешени след 1 май в новите хотели бяха довършителните работи и обзавеждането.

Преди седмица проверка на местния общински съвет констатира, че не всички строящи се обекти са обозначени с табела, която указва името на инвеститора и изпълнителя на строителните работи.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK