Меко приземяване за SOFIX

В последния борсов ден за седмицата SOFIX се повиши с 0.04% до 782.59 пункта. С оглед на търговията в последния работен ден това поведение по-скоро приличаше на отваряне на парашута в последния момент и сравнително по-меко приземяване. Не толкова щастливо завърши търговията за "големия" BG40. Цяла седмица той не можа да намери начин да стъпи по-плавно на твърдия и хлъзгав борсов терен и се оттегли на почивка с множество контузии.

В петък той се понижи с 0.54% и ще посрещне новата седмица от котата на 107.69 пункта. Апатията продължава да властва на Българската фондова борса, като регистрираните обеми на търговия не предизвикват завист. На определени ценови нива се включват купувачи, но това се случва в изолирани позиции, без да се обхваща пазарът като цяло.

В петък в полза на SOFIX беше поскъпването на акциите на "Слънчев бряг" и "Централна кооперативна банка". Книжата на курорта изгряха на хоризонта с поскъпване от 3.90%, като сделки се сключваха на цена от 18.94 лв. Акциите на финансовата институция помогнаха на индекса с поскъпване от 3.33% до 5.90 лв. Инвеститорите не се довериха на книжата на "Златни пясъци", "Биовет" и "Оргахим", които се опитаха да задушат "елитния показател" с поевтиняването на акциите им, но ниските обеми на търговия не им позволиха.


Поскъпването на книжата на "Синергон" при солиден интерес не помогна на BG40 да завърши седмицата по-достойно. На пазара на компенсаторки впечатление направиха жилищните компенсаторни записи, които поскъпнаха с 2.25% до 69.53% от номинала. Останалите инструменти останаха почти без промяна.

Паниката за недостатъчно свободни производствени капацитети на рафинериите подпали цената на петрола, като след края на търговията в Ню Йорк тя остана над равнище от 55 долара за барел. Нагоре пое и златото, като достигна най-високата си цена от три седмици насам. Причината бяха слабите данни за икономиката на САЩ и несигурността, която излъчва Европа. Изглежда, че инвеститорите са доста изплашени от резкия спад на единната валута и дори отчайващи данни за американската икономика не могат да ги накарат да се завърнат към еврото.

В петък основната валутна двойка се търгуваше на равнище от 1.2240 долара за евро. Основните индекси на "Улицата" завършиха седмицата с понижение, което беше провокирано от поскъпването на петрола и забавянето на щатската икономика.

Ключови думи към статията:

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK