Цената на водата ще зависи от инвестициите в мрежата

Английска консултантска агенция е подготвила новата методика, по която ще се определят допустимите загуби във водопреносната система. Тя е съобразена с европейските методи за оценка и се очаква да се прилага от ВиК дружествата след 2006 г. След като методиката мине през обществено обсъждане, се очаква заедно с наредбите за определяне на цените и за качествените показатели на водата да бъде внесена за одобрение в Министерския съвет.

Това обяви шефът на дирекция в Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) Пламен Никифоров пред първата Международна конференция по водни ресурси, технологии и услуги, която се проведе вчера в София. Конференцията се организира от Българската асоциация по водоснабдяване и канализация и в нея участваха представители на водния сектор от Германия, Сърбия и Черна гора, Румъния и Македония.

Новата методика, по която ВиК дружествата ще определят цената на водата, ще зависи от размера на инвестициите и намалените разходи по експлоатацията на водопреносната мрежа, които се очаква да направят. Тъй като разходите на отделните дружества са строго индивидуални, то и обоснованото ниво на допустимите загуби ще са различни за всяко от тези дружества, поясни Никифоров. Според стратегията за развитие на водния сектор до 2014 г. само за рехабилитация на водопреносната и канализационна мрежа се планират да бъдат вложени 3.2 млрд. евро инвестиции.


Общите капиталови разходи, включително и за изграждане на язовири, се очаква да достигнат 9 млрд. евро, като в тях влизат и заемите. По предприсъединителната програма ИСПА се реализират проекти в тази област, един от тях е проектът на бургаското ВиК, който ще се финансира със заем от ЕБВР, поясни Никифоров.

Законът за регулиране на водоснабдителните и канализационните услуги, който е в сила от 1 юни тази година, предвижда в едномесечен срок кабинетът да определи членовете на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране. Според експерти обаче това правителство едва ли ще назначи управителния съвет до 25 юни. Това забавяне ще отдалечи във времето и приемането на останалите четири наредби, които до края на август по Закона за водния регулатор трябва да бъдат одобрени от кабинета. Това са наредбите за регулиране на цените на ВиК услугите, за качеството на показателите на водата, за определяне на методиката за допустимите загуби и за лицензиране на експертите, които ще контролират операторите (ВиК-та).

От 1 януари се очаква всички дружества да подготвят и бизнес плановете си, по които ще работят през първия регулаторен период, планиран до 2008 г., поясни Никифоров. Тези планове ще съдържат пълна информация за разходите за експлоатация, поддръжка и ремонт на мрежата, предложените цени и техническите показатели за преноса на вода. Парламентът трябва да приеме и новия закон за водоснабдяването и канализацията, който се очаква да регламентира метода за ценообразуването на водата. Засега е сигурно, че преносната мрежа ще остане публична собственост и частни фирми могат да участват само на принципа на публично-частното партньорство.

---------

Пламен Никифоров: Частници няма да притежават ВиК мрежата

Г-н Никифоров, има ли възможност частни фирми да влязат масово в управлението на ВиК дружествата?

- Единствено на принципа на публично-частното партньорство общините или държавата могат да осъществят подобно управление. Знаете, че приватизацията на тези дружества е забранена, защото прилежащата инфраструктура е в техния капитал. Това положение ще се запази и в бъдеще, тъй като в новия закон за водоснабдяване и канализация се предвижда инфраструктурата да бъде преобразувана в публична собственост. Дали ще бъде държавна или общинска, това ще се регламентира законово. Ако общината или държавата реши да сключи договор за съвместно управление с частни фирми, това може да стане на принципа на публично-частното партньорство. В съседна Румъния някои ВиК-та действат по този начин, въпросът е да се намери балансът между частния и публичния интерес.

По новата методика за определяне на цените на водата как ще се калкулират загубите, които са най-спорният елемент при сегашното ценообразуване?

- Промени в цените няма да има, докато дружествата не разработят своите бизнес планове. Новата методика ще позволи нивата на загубите във всяко дружество да се определят индивидуално. Сега не се прилага най-точната мярка за тази оценка. В момента дружествата определят не ги калкулират в цената, а ги поемат за сметка на своята рентабилност. Те работят с минимална рентабилност, която се движи между нула и два-три процента. С новата методика ще се определи икономично обоснованото ниво на загубите.

Колкото повече инвестиции в мрежата направят, толкова експлоатационните разходи ще намаляват. Нивото на загубите ще се определя от съпоставянето на тези инвестиции и ще са индивидуални за всяко ВиК. Държавната комисия по енергийно и водно регулиране ще задава тези норми в зависимост от бизнес плановете на дружествата. Точният показател за отчитане на цената на водата ще бъде според количеството вода, отдаването на системата, което ще се измерва в кубични метри на час, отнесени към един километър от водопроводната мрежа.

Възращаемостта на инвестициите ще влиза ли в цената на водата?

- В наредбата за образуване на цените са предвидени три регулаторни метода - горна граница на цени, горна граница на приходи и норма на възвращаемост на дружествата. Не е определено по кой от тях ще се определят цените. Държавната комисия за енергийно и водно регулиране ще определи най-подходящия - вероятно това няма да бъде нормата на възвращаемост, а горната граница на цените. Тя се определя за всяко дружество в зависимост от неговите разходи. В закона е определена социалната поносимост на цените, така че каквито и цени да определи регулаторът, дружествата трябва да се съобразяват с изискванията на закона. Колкото повече намаляват загубите си, дружествата трябва да се съобразяват със социално поносимата цена. Тя е формулирана в закона и е процент от разходите на средно домакинство.

-- No virus found in this incoming message.Checked by AVG Anti-Virus.Version: 7.0.323 / Virus Database: 267.6.4 - Release Date: 06.6.2005 г.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK