Индикатор във фокус: Реален растеж на производителността

По традиция в анализите на пазара на труда, в които използваме официални данни, правим изчисления за т.нар. неаграрен бизнес сектор. Не включваме селското стопанство поради липса на надеждна информация; не включваме бюджетната сфера поради методическа невъзможност за изчислим добавената стойност и респективно заетостта при сегашния модел на финансиране на “публичните” блага в България.

Производителността тук дефинираме като брутна добавена стойност (БДС) на един зает човек. За да получим брутната добавена стойност в неаграрния бизнес сектор, сме коригирали данните за БВП, като сме извадили добавената стойност в земеделието и обема на колективното потребление. За да получим заетостта, на която трябва да разделим БДС, от данните на НСИ за общата заетост сме извадили заетите в земеделието и заетите в бюджетната сфера.

Измерена в евро, производителността расте със сравнително стабилни темпове от около 6.5% през последните шест тримесечия. Това обаче не отчита инфлацията на европейската валута, която за този период се обезцени чувствително, измерена в количество от основните суровини.


Реалният ръст на производителността предлагаме да се мери, като номиналните данни се дефлират с индекс на цените на материалното производство. В този конкретен случай представяме сметка, която е на база на дефлатора, който НСИ използва за изчисление на реалния ръст на добавената стойност в индустрията в България.

Дефлаторът на индустриалното производство скочи значително през разглеждания период - от 1.4% в края на 2003 г. до 4.7% за годината до март 2005 г. Това е пряко отражение на ръста на цените на производител, или с други думи - инфлацията на еврото.

Така измерена, реалната производителност забавя темповете, с които расте - от 4.8% до 2.2% само в продължение на миналата година. Първите данни за 2005 г. показват запазване на бавния ръст на производителността. Важно е да припомним, че става дума за средната производителност в икономиката. Някои индустрии увеличават производителността по-бързо от други, някои работни позиции стават по-производителни по-бързо от други.

*Industry Watch www.iwatchbulgaria.com

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK