Брокерите във Варна отчитат бум в търсенето на ваканционни жилища

Все повече българи се ориентират към покупката на ваканционни апартаменти в престижни жилищни кооперации, които се строят в курортите Златни пясъци и Св. Константин, съобщиха за “Дневник” от компанията за недвижими имоти “Форос”. Според Милен Иванов от “Форос” те най-вероятно следват модела на подражание на чуждестранните граждани, които в последните години се насочиха към придобиването на този тип имоти.

Жилищата в курортите край Варна се предлагат в напълно завършен вид. Обикновено цената им е над 1500 евро на кв.м. Интересът към тях е голям заради инвестиционната им стойност. Само за три месеца, от февруари до май, цената на квадратен метър в Златни пясъци и Св. Константин е скочила между 10 и 20 на сто. Най-скъпи са апартаментите в Златни пясъци, където в момента се строят три луксозни жилищни кооперации. Шест строителни разрешения за строеж на същия тип сгради има и в Св. Константин. Минималната цена, на която се предлагат ваканционните жилища в двата курорта, е 1000 евро на кв.м, но на практика сделките се извършват на по-високи нива. Малко по-евтини са новите жилища в района на Евксиноград, където увеличението в цените в под 10 процента. Сега квадратен метър в района се търгува на нива от 950 до 1150 евро в зависимост от близостта до пътя и комуналната осигуреност.

Продължава и търсенето на евтини селски имоти край Варна от англичани, каза още Иванов. Според него клиентите от Острова предпочитат най-вече парцели на стойност между 10 000 и 20 000 лв. Англичаните търсят терени в сравнително отдалечени от областните центрове места като селата Рогачево и Кранево или край Балчик. Намеренията им са предимно инвестиционни, сочат наблюденията на брокерите от “Форос”. Според тях целта на пристигащите у нас туристи е да купят земя, да променят статута й, след което да започнат строителството на нови вили или ваканционни селища. Средната цена, на които се сключват сделките в този сегмент, е от 4 до 8 лева за квадрат. Отбелязваме съществено увеличаване на цените на този вид недвижима собственост, посочи Милен Иванов. По думите му в сравнение с изминалите две години чужденците проявяват засилен интерес към покупката на имоти в България. Най-често те купуват къщи, разположени в близост до известни балнеологични центрове или в планината, в малки села или градове. Друга група представляват чужденците, които купуват т.нар. ваканционен дом. Те използват имота си само няколко месеца в годината, след което го отдават под наем. Предпочитаните от тази група места са по черноморското крайбрежие, край ски курортите и местата, където инфраструктурата е добре развита. Последната категория купувачи са тези, които придобиват имоти с инвестиционна цел. Това са предимно млади и енергични хора. Те се насочват основно в изграждането на комплекси, които след това да продадат или отдадат под наем.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK