САЩ нанесоха удар срещу свободната размяна на файлове

Върховният съд на САЩ единодушно обяви, че е възможно да се търси съдебна отговорност за компютърно пиратство от компаниите, които поддържат система за размяна на файлове, съобщи изданието за технологични новини CNET. Решението на съда е победа за звукозаписните и за филмовите компании, които вече ще могат да завеждат дела срещу безплатното разпространение на електронно съдържание. Първоначалните очаквания за решение в полза на разпространителите на файлове останаха неоправдани въпреки прецедентите от близките години.

От решението може да се облагодетелства и услугата iTunes на "Епъл", чийто главен конкурент е безплатната музика, разпространявана по интернет.

Възможна мишена на евентуалните дела могат да бъдат две компании, които разполагат с мрежи за размяна на файлове - "Грокстър" (Grokster) и "Морфиъс" (Morpheus). Едно от главните обвинения към електронните дружества е, че не са се опитвали активно да ограничат размяната на файлове, защитени от авторско право. Според магистратите има солидни доказателства, че групата "Стриймкаст медиа" (Streamcast Media), създала специалния софтуер за размяна на файлове, е имала намерение да печели от нарушението на авторското право. От софтуерното дружество се защитиха с тезата, че не могат да отговарят за целите, за които се използва софтуерът.


Размяната на файлове не може да бъде спряна изцяло в скоро време, тъй като системи от вида "пиър ту пиър" за зареждане на информация между двама потребители могат да съществуват и без контрола на компанията, смятат специалисти. Някои специализирани софтуерни компании обаче могат да се опитат да усъвършенстват системите си за филтриране на файлове, така че по-ефикасно да улавят и блокират зареждането на авторска музика или филми.

---------------------

Защо е изненадващо решението на върховния съд

Всички по-низши съдилища подкрепиха позицията на "Стриймкаст" за невъзможността да се контролира използването на създадения от нея софтуер. Освен това съществува прецедент от 1984 г. за използването на записващо видео, чиято употреба беше позволена, понеже използването му за законни цели е по-значимо от възможните нарушения на авторското право.

Защо решението е значимо

Интернет все повече се възприема като източник на медийно забавление. Именно размяната на файлове даде началото на комерсиални услуги като "Напстър" (Napster) и iTunes.

Ключови думи към статията:

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK