Легловата база в Кранево ще се удвои

През следващите две години в курортното селище Кранево ще се построят нови хотели, в които ще има общо 15 хил. легла. Това съобщи на среща с представители на туристическия бранш в края на миналата седмица главният архитект на община Балчик Нелка Цанкова. В момента в селището се смята, че има около 17 хил. легла, което означава, че с новите хотели легловата база там ще се удвои. От тях обаче само 7 хил. легла са категоризирани.

Планирано е обектите да се изградят върху близо 1000 дка частни земеделски земи. По думите на Нелка Цанкова терените са между селото и плажната ивица и в момента са пустеещи. Собствениците им са подали документи за промяна на статута на земята, за да могат да се експлоатират за туристически бизнес. Терените са в атрактивен район, а 400 дка от площите са на морския бряг. За тях вече е изготвен устройствен план и земята е вкарана в регулацията на селото. Предвижда се Кранево да се разраства към морето.

Разрастването на селото налага спешната реконструкция на съществуващата инфраструктура и изграждането на нова, обясняват специалистите. В момента главната улица "Черно море" е единствената пътна артерия, по която се стига до морето. Тя е и основната търговска зона в селото и е натоварена от пешеходци. Предвидено е изграждането на околовръстен път, който да облекчи автомобилния трафик през селото и да свързва новите хотели с плажа.


Очакванията на кмета на община Балчик Красимир Михайлов са проектът за пътя да бъде финансиран по САПАРД. От общинския бюджет вече са предвидени 270 хил. лв. за изграждането на мост над река Краневска, който ще е част от новия път. В момента обаче градежът на съоръжението е спрян от РДНСК заради жалби на собственици на съседни имоти.

Кранево е разположено на Северното Черноморие, между курортите Златни пясъци и Албена. Курортът има потенциал да развие по-активно международния туризъм и да привлича гости от западноевропейските страни. За целта обаче трябва да осигури необходимата леглова база и инфраструктура.

През този летен сезон в Кранево са почивали около 100 хил. туристи, като 70 на сто от тях са чужденци. Най-много са летовниците от Украйна, Полша, Русия, Чехия, Словакия. По данни на общинската администрация през тази година в курорта са построени около 20 нови туристически обекта, а през миналата - над 30 нови хотели и ресторанти.

----------

Подготвя се създаването на Балканска федерация на хотелиерските асоциации, пише на интернет страницата на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА). Учредителната среща на федерацията ще се проведе в средата на септември в Охрид, където ще се съберат представители на браншовите организации от балканските страни. По време на срещата ще се вземе решение за избора на председател на балканската федерация и ще се приеме споразумение за устава.

Според предварителния план новата федерация ще се занимава с нормативната база, която засяга категоризирането на туристическите обекти на Балканите, цените и ценообразуването, както и с останалите аспекти на нормативната база. Други акценти от дейността на международната организация ще са обучението на персонала, който работи в туристическия сектор, както и за облекчаване на визовия режим.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK