Клъстер “Българска коприна” възражда бубарството в Разградско

Клъстер “Българска коприна” е в процес на подготовка за засаждането на 2.5 милиона черници на територията на Североизточна България и главно в Разградска област. Това съобщи председателят на борда да директорите на русенското текстилно предприятие “Дунавска коприна” Милка Димитрова. Компанията е учредител на клъстъра. В близките дни се очаква кметовете на общини в Разградска област да определят свободните площи, които могат да предоставят за засаждане на черници. Съдействие за реализация на тази задача оказва областният управител на Разград, допълни Милка Димитрова.

При разработване на стратегията за създаване на клъстъра е изчислено, че за възстановяване производството на българска естествена коприна е необходимо осигуряването годишно на около 70 тона сурова коприна. Такова количество би задоволило капацитета на единствения мулинажен цех за преработка на сурова коприна у нас - в “Дунавска коприна”, съобщи председателят на Русенската търговско-индустриална камара Иван Черкезов. Разчетите сочат още, че за осигуряване на суровината трябва да се добиват около 800 тона копринени пашкули и да се ползват черничеви насаждения върху около 10 000 дка. Черниците, които ще се засаждат, са разработка на специалисти по бубарство от Враца, уточни Черкезов.

Мулинажният цех на една от най-старите текстилни фабрики у нас - “Дунавска коприна”, беше пуснат в експлоатация отново през това лято и е натоварен на трисменен режим на работа. Фирмата беше сред основните производители на естествена коприна в страната, но от десет години тези тъкани не са изработвани в предприятието. В края на миналата година бяха направени първите проби след прекъсването на производствената дейност в мулинажния цех. Пускането в експлоатация на съоръженията за коприна е свързано с напредъка по реализацията на клъстъра “ Българска коприна”, сред чиито инициатори беше русенската компания. Неговият старт беше даден на 28 май 2004 г. При задействане на клъстъра в България ще се гледат минимум три реколти пашкули в годината, ще има възможност за получаване на по-висококачествена суровина и европейско качество на крайния продукт - тъкани и конфекция.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK