Ръководството на "Бояна филм" подаде оставка заради сделката

Събитията около приватизацията на "Бояна филм" навлязоха в нова фаза - в сряда вкупом съветът на директорите на киноцентъра обяви, че е депозирал оставката си пред министъра на културата Стефан Данаилов. Ръководството избра да съобщи новината в една от залите на киноцентъра, в която бяха подредени реквизити и костюми. В мотивите си Евгени Михайлов, Георги Дюлгеров, Радослав Спасов, Николай Волев и Людмила Димитрова посочват, че решението им е продиктувано от "неуспешните опити като творци и киномениджъри да съдействаме за успешната приватизация на "Бояна филм". Ако продажбата се финализира, това ще е позорна сделка за държавата, обясни изпълнителният директор на киноцентъра Евгени Михайлов.

Оставката е в знак на протест срещу процедурата, начина на провеждането й и избора на купувач, каза още той. Според него тя е и потвърждение, че никой от ръководния екип на компанията няма лични интереси в приватизацията.

Михайлов прочете пред журналистите цитат от интервю, в който се казва "нямаме намерение да продаваме акции и активи, не сме дошли да продаваме...". Може ли да познаете на кого са тези думи, попита той и обясни, че това е изказване на Гад Зееви при продажбата на авиокомпания "Балкан". Обещанията за розово бъдеще на "Бояна филм" поразително приличат на обещанията на Гад Зееви, обобщи той.


Михайлов подчерта, че те не са против приватизацията, но тя трябва да се проведе по начин, по който земята да остане на държавата. Той отново повтори идеята дружеството да се отдаде на концесия, като за целта се направят промени в закона, които да позволят това. Другият вариант бил теренът в най-скъпия квартал на София да се продаде, а с част от парите да се построи нов киноцентър в друг район.

След проведен конкурс и подадени три оферти Агенцията за приватизация (АП) избра за купувач на "Бояна филм" американската компания "Ню имидж", която предложи най-висока цена - 12.2 млн. лв., и инвестиции от 30.5 млн. лв.

Опитите да се спре пазарната икономика винаги са били обречени на провал, коментира Иван Тодоров, адвокат на "Ню имидж България". По думите му "Ню имидж" са единствените, които са дали най-висока оферта за киноцентъра, реално снимат филми в България и водят в страната световноизвестни актьори, носители на "Оскар". Той допълни, че включените в приватизационния договор ипотека върху земята на дружеството и неустойки в размер три пъти над пазарната цена са непреодолими гаранции.

Мениджърите на компанията са поискали още от културния министър да назначи проверка на финансовото състояние на киноцентъра, а те ще изпълняват задълженията си до оповестяването на резултатите от ревизията. Михайлов посочи, че "Бояна филм" няма задължения и приключва деветмесечието с печалба от 200 хил. лв.

От Министерството на културата обясниха, че Стефан Данаилов е приел оставката на директорите на киноцентъра, но те ще продължат да изпълняват задълженията си и не са освободени от отговорност.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK