Ваканционни селища за над 40 млн. евро се строят по морето

Ваканционните селища от затворен тип с над 300 апартамента или еднофамилни къщи, хотелска част, спортни комплекси, басейни, търговски част и заведения са новите проекти, които привличат интереса на строителните предприемачи. Това стана ясно по време на специализираното изложение "Имоти експо", което се проведе в края на миналата седмица в "Интер експо център" в столицата.

Строежът на нови хотели по морето е сведен до минимум и вместо това се изграждат огромни вилни селища, които обединяват сгради за настаняване, спортни и развлекатлени центрове и др. В момента по морето се строят над пет подобни комплекса, в които инвестициите започват от 30-40 млн. евро нагоре. Повечето от новите ваканционни селища се намират по Южното Черноморие и се очаква да бъдат напълно завършени най-рано през 2007 г. Комплексите се правят с цел апартаментите в тях да бъдат продадени, а част от тях да се отдават под наем.

В началото на годината е започнал строежът на ваканционното селище "Емералд", което се намира на юг от Равда. Инвеститор в проекта е "Пайънир девелъпмънт", който е собственост на кипърската компанията "Амерсиоус холдингс лимитид". Инвестицията в обекта е над 45 млн. евро, съобщи представител на комплекса. Селището ще бъде изградено на два етапа, като първата част ще посрещне гости още през следващото лято, а втората ще е готова през 2007 г. Целият комплекс има около 800 апартамента и е разположен на около 80 дка. Около 50 на сто от апартаментите вече са продадени на чужденци от Великобритания, Ирландия и Русия.


Инвеститорът има одобрен проект за израждането на селище в Банско с около 200 апартамента. Компанията иска да продава

апартаментите по морето и в планината в пакет

На около 55 дка се разпростира новото ваканционно жилище "Оазис", което се намира до Лозенец, на мястото на стария къмпинг. Инвеститор в обекта е кипърското дружество "Интербилд". Селището се състои от няколко квартала, в които има общо 350 апартамента. Според предварителните планове е трябвало да има и хотелска част, която заради голямото търсене ще се замени с още апартаменти, съобщи генералният директор на консултанската компания по проекта Home for you Иван Горанов. Първата част от обекта ще е готова за следващото лято.

"Роял гардън" е поредният мащабен комплекс с над 500 апартамента, който се строи в Слънчев бряг. Ваканционното селище ще е от три сгради, едната от които трябва да е хотел. Инвеститор е "Галакси пропърти". Компанията е 50% собственост на "Сънсет травъл", която от своя страна е собственост на регистрираното на Вирджинските острови "Радекс инвест". "Радекс инвест" има участие във "Винпром Пещера" чрез дъщерното си дружество "Сириус инвест".

"Феърплей интернешънъл" също строи голям комплекс от близо 400 апартамента. "Санта Марина" се намира южно от Созопол.

Стратегията на повечето от вече построените ваканционни селища по морските и планинските курорти е сгрешена, обясни управителят на "Планекс холдинг" Пламен Андреев. Според него чуждите инвеститори

търсят малки жилища

тип студиа. Подобна тенденция очерта и Иван Горанов от Home for you.

Освен ваканционни селища по време на изложението имаше и редица оферти за жилищни имоти, като предлагането е съсредоточено около София. Цените на имотите започват от около 500 евро за кв.м.

Сред новите проекти е жилищният комплекс "Водолей", разположен на 7.2 дка край Драгалевци. Комплексът е от затворен тип и ще включва шест сгради с общо 120 апартамента, съобщиха от инвеститора "Веста дизайн". По техни данни средната цена в него е около 600 евро на кв.м.

Сред другите мащабни жилищни комплекси на изложението бяха "Резиденшъл парк София", "Ембъси сютс" и комплекс "Цариградски", които вече са участвали в другите издания на форума.

Най-слабо беше предлагането на бизнес имотите

Според изпълнителния директор на "Фортон интернешънъл" Валери Вълчев причината е в това, че на подобни изложения не се реализират сделки в голям размер, каквито обикновено са тези с бизнес площи. Брокерите са на мнение, че пазарът на индустриални площи и складово-логистични бази тепърва ще се развива. По думите на Вълчев в момента има предлагане на складови терени, но те са доста стари и не отговарят на търсенето. Според него именно това е сегментът, който предлага най-големи възможности за развитие на пазара извън София. Сред най-атрактивните оферти беше представеният в началото на месеца проект на американската "Тишмън интернешънъл" Sofia Airport Center. Инвестицията в бизнес комплекса ще бъде около 65 млн. евро. Той ще се състои от 10 до 20 сгради, всяка с разгъната застроена площ от 1000 до 3 хил. кв.м.

-----------------------------

Българският и румънският пазар са водещи в района на Югоизточна Европа по отношение на офис и индустриални площи. В Букурещ доходността от имотите в този сегмент е около 10%, а в София стойностите й варират между 9.5 и 11 на сто, съобщи Деян Кавръков, управител на Агенцията за дипломатически имоти в страната (АДИС). Той прогнозира, че в следващите две години пазарът на офис имоти в Румъния ще изпревари този в България. Според него доходността на търговските площи в двете страни също е най-висока и се равнява на тази в Истанбул, като предлагането вече почти застига нивото на търсенето. В сегмента ваканционни имоти брокерите са единодушни, че единствена конкуренция на страната се явява Хърватия. Мненията кой от двата пазара в този сегмент е водещ на Балканите все още са противоречиви. Според главния изпълнителен директор на "Адрес груп" Христо Илиев дори Гръция и Турция, които са традиционни туристически дестинации, не се конкурират с българското черноморие. Той допълни, че продължава да расте интересът към жилищните имоти в София. Данните сочат, че доходността в този сектор стига 8-8.5%. По думите на Илиев обаче Букурещ е една стъпка напред, тъй като вече е привлякъл големи израелски компании, които инвестират в жилищния сегмент. Доходността на жилищните имоти там се задържа под 10%, допълни Илиев.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK