Телекомите ограничават използването на интернет

Няколко големи комуникационни компании затрудняват използването на някои интернет услуги като онлайн телефония и размяна на видео файлове, пише в. "Уолстрийт джърнъл". Предлагащите безжични услуги "Водафон" (Vodafone) и "Веризън уайърлес" (Verizon Wireless) имат специална клауза в договорите за потребителите, които забраняват използването на мрежата за телефонни разговори или запазват възможността за ограничаването на този тип услуги.

Кабелните компании пък използват специални технологии за ограничаване на скоростта за пренос на видеофайлове. Основната причина за това е, че този вид информация забавя скоростта на трафик за всички потребители. Средният американски потребител за месец август е имал трафик, равняващ се на 1500 стандартни пълнометражни филма. По-малко от 10 на сто от потребителите на кабелен интернет на "Тайм Уорнър" заемат около 75 процента от капацитета на мрежата.

Критиците на ограниченията обаче смятат, че големите интернет оператори чрез тях ограничават влиянието на малките кабелни компании, които използват техните мрежи. Сред тези дружества е и "Скайп текнолъджис" (Skype Technologies). Според други експерти насочването на вниманието към интензивния трафик може да позволи на интернет компаниите да повишат цените в замяна на подобряване на качеството на услугата.

От проблемите с трафика могат да спечелят специално създадени компании като "Елакоя нетуъркс" (Ellacoya Networks), наскоро придобита от "Сиско системс" (Cisco Systems). Дружеството е създало софтуер, който следи за натовареността на мрежата с трудни за пренос файлове.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK