Очаква се 30% ръст в производството на пилета

Истерията около птичия грип засегна слабо пазара на пилета и яйца. За последните два месеца се отчита минимален спад в продажбите на пилешко, съобщи председателят на Съюза на птицевъдите в България Борис Стоименов. Очакванията на бизнеса са производството на пилешко месо и яйца до края на годината да нарасне с около 5-6 на сто спрямо миналата година. Така през 2005 г. за вътрешния пазар и за износ ще бъдат реализирани над 115 хил. т пилета и преработени продукти и над 1.7 млрд. яйца.

Потреблението на пилешко все повече нараства, затова и фермерите са заложили с 500 хил. носачки повече в сравнение с май тази година. Това означава, че през следващата година производството ще нарасне с около 30 на сто, което ще отговори на нарастващото вътрешно потребление и износа, поясни Иван Ангелов, собственик на фирма "Градус" и председател на новосъздадения продуктов борд "Яйца, птици и заешко месо". Консумацията на пилешки продукти в страната вече надскача средните стойности в световен мащаб. Годишно на един българин се падат по 17.5 кг месо, докато международната статистика отчита средна консумация 15 кг на човек.

Ветеринарният контрол в страната е изключително строг и това се приветства от браншовиците. "Ако в страната се появи зараза от птичи грип, това ще удари износа, който почти изцяло е за Европейския съюз", обясни Стоименов. През тази година се очаква износът на птичи продукти да достигне 7 хил. т, а на яйцата - 70 млн. броя. Експортира се основно суров патешки дроб, като пазарите са Франция, Германия, Великобритания, Австрия и др. Браншовиците имат уверението на Агенция "Митници", че контрабандният внос от Турция и Румъния е пресечен. Ветеринарите пък увериха, че има всекидневно наблюдение на мигриращите диви птици, чиято миграция в момента е в своя пик.

До края на годината цените на пуйките, пилетата и продуктите от тях няма да се променят, категорични са бизнесмените. От март досега имаше до 18-процентно поскъпване, но това е под влияние на световните цени, обясни още Иван Ангелов. През тази година на международните пазари цените на белите меса скочиха с около 30 процента.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK