Раздробената земя стопира купувачите

Все по-трудно става купуването на земеделска земя в България и страната остава най-непривлекателната за инвестиции в подобни терени на Балканите. Това стана ясно по време на строително-инвестиционен форум, който започна в сряда в София.

Няколко са причините за затруднената продажба на земя, сред които и голямата раздробеност на терените, след като при реституцията земята беше върната на собствениците й в реални граници, каза управителят на "Шанс-96" Симеон Митев.

Друга причина е непрозрачността на общините при купуване на земя и корупцията, която се се получава при опитите за промяна на параметрите на имотите, изтъкнаха още експертите. Пример за подобни промени е кв. "Лозенец" в София, който е презастроен.


Освен това несигурността, която съществува в столицата заради забавянето на градоустройствения план и заради вероятността техния проект да претърпи промени, допълнително отблъсква инвеститорите. Според Митев все по-голям брой от тях избягват да купуват имоти около София и обмислят преориентиране към румънския пазар.

Сред неблагоприятните фактори за продажбата на земя е и непрекъснатото завишение на цените й от страна на собствениците. Това се получава заради нереално високите стойности на земята, които се обявяват в публичното пространство, заяви Митев.

Според него собствениците на земя са заблуждавани от някои брокери, които обещават бърза печалба, а това води до много провалени сделки, каза още Митев.

Митев каза още, че в столицата все още има земеделска земя с право на промяна на статута в района на околовръстния път. Той допълни, че досега интересът е бил насочен главно в източната и южната част на транспортния пръстен, но вече много инвеститори се интересуват и от западните райони. По думите на Митев в България процентът на печалба при подобна инвестиция все още е висок - между 7 и 12 на сто, за разлика от други страни от Централна и Източна Европа като Чехия, Унгария или Полша, където той варира едва между 5 и 7 на сто.

Според представителите на Българската агенция за инвестиции пазарът на терени за строителство на индустриални обекти и като цяло секторът за развитие на бизнес и индустриални паркове остава най-перспективен в областта на недвижимите имоти.

По думите на директора на агенцията Павел Езекиев именно бизнесът с имоти най-много печели от запазващата се атрактивност на България, като в момента възвращаемостта от инвестиция в недвижимости варира между 8 и 10%. При търговските площи тя стига и 12%, допълни Езекиев.

------------

Раздробеността на земята в България е сред основните проблеми, с които се сблъскват желаещите да инвестират в строежа на голф игрища. Друго препятствие са бавните процедури по получаване на разрешения и екологични оценки, казаха още голф инвеститори в страната на дискусия за голф туризма. Освен това според Закона за устройство на територията голф игрищата се третират като спортни съоръжения и за тях се плащат такси като за стадион, а таксата за стадион от 800 дка е твърде висока, подчерта изпълнителният директор на игрището "Ибар" край Долна баня Илия Лазаров. Изпълнителният директор на "Фери груп" (Ferry Group) Мануел Фери подчерта, че България може да се превърне в най-атрактивната дестинация за голф в Югоизточна Европа, но затова тя трябва освен да привлече чужди играчи, да популяризира този спорт сред българите. Това ще стане, като се построи мрежа от игрища, допълни той.

Според прогнозите на Съвета по туризма в София през 2020 г. в страната ще има 40 голф игрища. В момента в България работят три подобни съоръжения и се строят или проектират още десетина. Броят на играчите е между 150 и 200 души.

Ключови думи към статията:

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK