Ръстът на заплатите изпреварвал увеличението на производителността на труда

Тенденция на изпреварващо нарастване на работната заплата в сравнение с увеличението на производителността на труда регистрира проучване на Българската стопанска камара (БСК). Според председателят на камарата Божидар Данев това влияе неблагоприятно върху икономическия растеж. Той представи изследването на БСК за тенденциите в растежа на производителността на труда и на работната заплата у нас за периода 1 януари 2000 - 1 юли 2005 г. Проучването е базирано на данни от НСИ.

Средно за изследвания 5-годишен период ръстът на производителността на труда е с два пункта по-висок от този на работните заплати, но през последните две години тенденцията се обръща, като ръстът на работната заплата е с 9 пункта по-висок от този на производителността на труда. Общо за 2003 и 2004 г. прирастът на работната заплата е 17%, а на производителността на труда - 8 на сто.

Най-голямо е изоставането на производителността на труда в дървообработващата промишленост, хотелиерството и ресторантьорството, конфекцията и хранително-вкусовата промишленост.

По-бързото увеличение на заплатите в сравнение с производителността на труда ограничава финансовите ресурси за разширяване на производството и осигуряването на тази основа и на повече средства за работни заплати, обясни Данев. Според него образованието на квалифицирани кадри у нас изостава сериозно. По думите му бизнесът чувства сериозна липса на квалифицирани кадри в определени области и посочи, че само 6 процента от безработните у нас имат подходящо образование за незаетите работни места.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK