Над 17 хил. тона сирене и кашкавал е очакваният износ за 2005 г.

До края на годината се очаква износът на млечни продукти да достигне 17 хил. т и така да се запази тенденцията на постоянно увеличение на експорта, продължаващо четвърта година. През 2001 г. зад граница са изтъргувани над 9 хил. т млечни продукти, докато през миналата година тези количества вече надхвърлят 15.7 хил. т. Реализираните от експорта приходи надхвърлят 44.6 млн. долара. Това сочи годишният анализ на отдел "Маркетинг" на земеделското министерство, представящ тенденциите на развитие в млекопроизводството.

Традиционно най-голям дял, почти 90 на сто от експорта, държат саламуреното сирене и кашкавалът. През миналата година са изтъргувани над 15.1 хил. т, като основните пазари са Гърция, САЩ и Ливан. За първи път се наблюдава ръст и в търговията с масло и други животински мазнини. През 2004 г. той е нараснал четирикратно, отчита статистиката. При годишно производство на масла под 1000 т фирмите са изнесли 149 т, предимно за съседните държави - Албания, Сърбия и Черна гора, Чехия и др.

Нарасналата търговия на млечни продукти се обяснява не само с модернизирането на мандрите и издадените лицензи за износ в Европейския съюз (ЕС), но и с изплащането на експортни субсидии за фирмите, реализирали продукцията си извън страните от ЕС. Общият размер на гласуваната субсидия през миналата година е в размер на 1.2 млн. лв. От нея са отпуснати 112 хил. лв. за експорт на 405 т сирене и кашкавал. Държавната подкрепа при тон изнесено саламурено сирене е 250 лв., а при кашкавала - 350 лв.


През тази година размерът на отпуснатите субсидии се очаква да бъде значително по-голям.

Това личи и от статистиката за полугодието, която сочи значително увеличение в експорта. По данни на Агенция "Митници" от януари до края на юни са изнесени над 8.9 хил. т млечни продукти, което е с 53 на сто повече от същия период на 2004 г.

От тях 7.4 хил. т са сирената и кашкавалите, 1.2 хил. т масло и малки количества мляко и суроватка.

Въпреки положителните тенденции в износа българските производители все още не усвояват безмитните квоти за търговия в страните от ЕС, сочи анализът. За периода юли 2004 - юли 2005 г. разрешеният безмитен износ за общността беше 6700 т, от които са реализирани около 70 на сто. До средата на 2006 г. износителите могат да разчитат на 7 хил. т безмитна квота.

Очакванията са фирмите постепенно да въведат новите норми за изкупуване на качествена суровина, което да им позволи и да разширят пазарите си в общността.

С тази цел беше създаден Национален млечен борд, чиито подразделения ще бъдат учредени до края на годината. Вече действат три от млечните бордове, които ще подготвят фирмите за прилагане на евростандартите. Те ще участват пряко и при разпределянето на млечните производствени квоти след влизането на страната в Европейския съюз.

Ключови думи към статията:

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK