Акционерите на БТК одобриха кредита от 350 млн. евро

Акционерите на БТК одобриха сключването на кредитна линия в размер на 350 млн. евро на проведеното в петък извънредно общо събрание. Според решението договорът за кредит ще бъде сключен със Ситибанк Н.А. (Citibank N.A.), която като упълномощен водещ организатор има право да избере други заемодатели, пише в съобщение от БТК до Българската фондова борса.

Кредитната линия е със срок на изплащане от шест години, считано от датата на сключването на съответния договор за нея. Лихвата е на базата Euribor, определен за 6-месечен или по-кратък период, плюс разходите и надбавка, варираща от 0.90% до 1.80%. Средствата са за рефинансиране на старите задължения на дружеството по кредит за 285 млн. евро, който БТК сключи през пролетта на тази година при близки параметри като сегашния. Тогава БТК получи синдикиран заем с водещи мениджъри от четири банки - "Банк Аустрия кредитанщалт", Ситибанк, "ЕФГ Телесис файнанс" и ИНГ банк. Със средствата бяха покрити задълженията на БТК към ЕБВР, които бяха 123 млн. евро, а с останалата част се финансираха капиталови разходи на дружеството.

Остатъкът от новия кредит ще бъде използван за осигуряване на допълнителни ресурси за финансиране и изпълнение на бизнес програмата на компанията. Кредитната линия е обезпечена, като БТК ще представи обезпечение от активи на дружеството с нетна съвкупна балансова стойност, възлизаща на минимум 175% от сумата на всички дължими от дружеството кредити към заемодателите по кредитната линия.


На извънредното събрание акционерите направиха и промени в надзорния съвет на дружеството, като беше освободен от длъжност представителят на Министерството на транспорта Камен Колев Киров и за член на надзора беше избрана Краcимира Йорданова Стоянова. В петък на фондовата борса се изтъргуваха близо 112 хил. акции от БТК при средна цена от 9.80 лв., което е спад от 1.7% за деня.

В Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) е постъпило уведомление за намерението на "Новатор телеком България" да придобие опция за закупуване на акциите на "Вива Венчърс холдинг" ГмбХ. "Вива Венчърс" упражнява контрол върху БТК и нейните дъщерни дружества. Искането е КЗК да извърши оценка на операцията и да се произнесе с решение. Заинтересуваните лица могат да изпращат становища до 13 декември в КЗК.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK