Белгия подготвя пореден търг за вредни емисии догодина

Белгийското правителство възнамерява да проведе поредния търг за "чист въздух", съобщиха от институцията, която е отговорна за процедурите. Очаква се това да стане в началото на следващата година, като подробностите все още се уточняват.

В търга могат да участват компании от страни, които са ратифицирали Протокола от Киото, включително и България. Представените проекти трябва да намаляват емисиите на вредни газове по този протокол.

В края на септември тази година изтече крайният срок за заявяване на интерес за участие в първия търг за търговия с вредни емисии, организиран от белгийското правителство. Общо 36 кандидати са заявили интерес, като 18 от тях са преминали успешно към следващата фаза. Шест от представените проекти са били за съвместно изпълнение, а останалите 12 - за механизми за депозиране на сертификати.


Предложените проекти са разработени в Конго, Индия, Кения, Ел Салвадор, Виетнам, Кипър, Нова Зеландия, Унгария, Германия и Русия. Във втората фаза избраните кандидати трябва да представят офертите си и допълнителна документация към проектите си.

Белгия иска да закупи около 12.3 млн. права (или 12.3 млн. тона), за което е предвиден бюджет от 9.3 млн. евро. Това означава, че средната цена на един тон е под 1 евро.

---------------

Японски компании имат изключително голям интерес за покупка на карбонови емисии от България и очакваме контактите в тази област да се засилят. Това съобщи японският посланик Коичиро Фукуи при подписването на меморандума за сътрудничество с българското правителство по Протокола от Киото, който е към рамковата конвенция за изменение на климата. От българска страна документът беше подписан от министъра на околната среда Джевдет Чакъров. Интересът на японските компании е в областта на енергетиката, тежката химия, редуцирането на метановите емисии и др., поясни Ивона Грозева, експерт в екоминистерството. След подписването на меморандума се очаква сделките за търговия с емисии с японски фирми да започнат да се сключват още от януари.

Досега по проектите за съвместно изпълнение България изпълнява 12 проекта за редуциране на 13 млн. т въглероден двуокис, сключени между наши и европейски компании, припомни министър Чакъров.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK