Рекламата в интернет и промоциите ще са хит през 2006 г.

Очакваният ръст на рекламния пазар през 2006 г. отново ще се движи в границите на 20-30%. Това прогнозираха пред "Дневник" представители на рекламни и на медия агенции. "Ръстът на рекламния ни сегмент и през тази година ще изпревари повече от двойно този на глобалния комуникационен пазар, като най-динамично ще се развиват интернет и немедийната реклама", каза Николай Неделчев, президент на комуникационния холдинг "Публисис/МАРК груп".

Според него нивата на рекламните обороти ще продължат да нарастват най-вече благодарение на желанието на местните марки да се наложат и да издържат конкуренцията на световните брандове, стъпили на нашия пазар.

"В ръцете на медиите е да направляват рекламните обеми. От това, което ще


предложат телевизионните канали като програма и ценови тарифи, зависи доколко телевизията ще остане доминираща рекламна медия и през 2006 г.", каза Катерина Буюклиева, управител на "Медиа клуб". Тя подкрепи прогнозата, че бумът на интернет рекламата все още предстои, и предрече значителен ръст и на аутдора (външната реклама).

Изминалата 2005 г. пък не може да бъде оценена еднозначно през погледа на рекламистите - годината донесе и разочарования, и добри новини. Браншът беше пред предизвикателството от преодоляване на забраната върху алкохолната реклама и максимализирането на възможностите, които предоставиха парламентарните и кметските избори, жестоката конкуренция между банките и битката в телекомуникационния бранш. Българската реклама продължи тенденцията от последните няколко години на покачване на рекламните бюджети с около 20%, което е двойно повече от световните тенденции. През 2004 г. приходите от реклама достигнаха 161 млн. лв. "Изминалата 2005 беше една зряла година, но не и фантастична", обобщи Неделчев.

"Наздраве" за алкохолната реклама

Българската реклама влезе в новата година в тревожно очакване на последствията от забраната за реклама на алкохол. С поправките в закона за здравето беше забранена пряката реклама на спиртни напитки. Едновременно с това беше забранено и излъчването на непряка реклама на спиртни напитки по радиото и телевизията преди 22.00 часа. Директната реклама на твърдия алкохол беше забранена също и за печатните медии и билбордовете. Срещy рестрикциите мигновено се обявиха телевизии, рекламни агенции и производители на алкохол, чиито интереси бяха засегнати в най-голяма степен, но дискусията "за" и "против" алкохолната реклама първоначално остана в периферията на общественото внимание.

С първите прояви на хитрост обаче се развихри истински обществен дебат трябва или не да се използват нормативните вратички.

Пионерът в това отношение - водка "Градус", продължи да присъства по билбордовете, дегизирана като "вода". Стигна се дори до създаване на нетипични продуктови линии на алкохолните марки, което да позволява присъствието на бранда в праймтайма от 19 до 22 ч. и до повтарянето като мантра на тезата, че ще се пренасочат бюджети от медийната (ATL) към немедийната (BTL) реклама. Появиха се предположения, че ще се появят и т.нар. неидентифицирани алкохолни обекти в рекламите, където отделни предмети метафорично ще загатват за формата на бутилката. Тези любопитни идеи обаче не се реализираха, а рекламистите насочиха усилията си по посока "компенсиращите" загубите от алкохолната реклама политически борби.

Политическите кампании - рекордно скъпи

Още на форума на Асоциацията на рекламните агенции (АРА), който се проведе в началото на годината, председателят й Красимир Гергов прогнозира, че предстоящите през годината избори ще внесат допълнително оживление на рекламния пазар. Действително предизборната кампания за парламентарните избори се отличи с рекордните суми, които партиите похарчиха за медийна реклама. В едномесечното съревнование за гласове вложените от партиите пари за телевизионна реклама са надхвърлили 7 млн. лв. и са към една четвърт от общия рекламен обем за периода.

Парламентарната надпревара беше последвана от частични кметски избори, когато само за 20 дни по време на кампанията за София водещите телевизии привлякоха 821 хил. лв. рекламни приходи.

Банките нажежиха рекламния пазар

Рекламните специалисти определено възлагаха надежди на активизиране на конкуренцията в телекомуникационния бранш. Позабавеното пускане на третия GSM оператор обаче отмести погледа на рекламистите от комуникациите към банките, които все по-активно рекламираха потребителските и ипотечните кредити и тези за малките и средните предприятия. През годината банковата реклама постепенно увеличаваше своя обем и според последните излезли данни, тези за октомври, се стигна до истинска банкова инвазия дори преди отчитане на настъпателността на финансовите институции по Коледа. Половината места в престижния топ 10 на най-големите рекламодатели в пресата са резервирани за банките през октомври. Това сочат данните на ММА и TNS/TV Plan, според които кредитните институции са похарчили през септември 734 хил. лв. Четирите банки, които най-активно са популяризирали своите кредити и депозити през октомври, са Райфайзенбанк, Първа инвестиционна банка, Българската финансова група ДЗИ и ОББ.

СЕМ даде зелена светлина за повече реклама

Коледният подарък за телевизионните канали тази година дойде от Съвета за електронни медии (СЕМ). Телевизиите вече могат да разчитат на сериозен ръст на приходите си от реклама с влизането в сила на новите текстове от Закона за радио и телевизия. Приетите промени на практика позволиха на тв каналите да увеличат броя на рекламните си блокове. Тв каналите вече ще имат право да излъчват първия си рекламен блок в рамките на първите 45 минути от началото на филмовите продукции. Досега първите рекламни клипове можеха да се появяват едва в 46-ата минута след началото на филма.

Българската реклама - достойна за международни призове

През тази година българската реклама беше забелязана и извън границите на страната. Рекламна агенция "Лео Бърнет" (Leo Burnett) спечели наградата Golden Watch за кампанията за насърчаване на избирателната активност "Парламентарни избори 2005". В тазгодишното издание на международния рекламен фестивал българските агенции участваха с 41 заявки.

Почти в края на годината пък криейтив студио "Ноубъл графикс" (Noble Graphics) спечели бронзова награда на рекламния фестивал EPICA в категорията за печатна реклама. Българските рекламисти бяха отличени за серията плакати "Tuborg и култовите филми" при първото си участие във фестивала. Отличената с бронз кампания от четири постера, изработена от "Ноубъл графикс" за "Карлсберг", беше използвана за популяризирането на бира "Туборг" в двата кинокомплекса "Арена". Същата кампания спечели награда и на тазгодишното издание на фестивала на Асоциацията на рекламните агенции (АРА) в категорията "Вътрешна, външна и транспортна реклама". През тази година "Ноубъл графикс" взе приза "Агенция на годината" на фестивала на АРА в Слънчев бряг с три награди и още седем номинации в седем различни категории.

-------------------

Мартин Дановски, изпълнителен директор на агенцията за маркетингови комуникации Euro RSCG Sofia:

Ще продължи разделянето между рекламни и медия агенции

В: Кой рекламен сегмент се е развил най-динамично и какво ви впечатли през изминалата 2005 г.?

- Рекламата в областта на телекомуникациите, един динамичен и бързоразвиващ се сектор за 2005 г. в България. Стартът на новия мобилен оператор - Vivatel, и все по-сериозното стъпване на пазара на алтернативни оператори като компанията "Орбител" определено разчупват статуквото в областта на маркетинговите комуникации у нас. Секторът "Автомобили" също се развива динамично с около 30% средногодишен ръст. За пръв път беше представена статистика от КАТ. Нарастването на продажбите съвсем разбираемо довежда и до нарастване на средствата, които се инвестират в сферата на комуникациите. Впечатляващи са новите брандове, които се раждат в тези сектори. В областта на интегрираните маркетингови комуникации е забележително, когато с малко инвестирани средства се постига добър ефект - познатост на марката, голям процент на резултатност. "Орбител" срещу БТК е един от тези примери, които демонстрират, че парите не са най-важното в комуникациите. Топрешенията, реализирани с най-малко средства, са тези, които са наистина впечатляващи.

В: С какви очаквания сте изпълнени към 2006 г., как мислите, че ще се развие рекламният бранш?

- Ще се задълбочи тенденцията за разделяне на рекламните агенции и медия агенциите. Все повече клиенти разбират, че този процес води до по-голяма ефективност, като, разбира се, има синергия между двете агенции. Очаквам да има подем по отношение на криейтива в сферата на маркетинговите комуникации у нас. В момента се отдалечаваме от доминиращите послания свързани със секс и еротика в рекламата. Смятам, че през 2006 г. ще се търсят алтернативни форми за реализация на по-креативни идеи.

Ключови думи към статията:

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK