Светът наложи вето върху търговията с есетров хайвер

Търговията с черен хайвер от есетра и други изчезващи видове, уловени в естествената им среда, се забранява по цял свят, съобщи радио Би Би Си. Ветото се налага заради силно намалената популация на есетровите пасажи в черноморско-каспийския басейн, където единствено се развъжда този ценен вид, обясни и шефът на Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури (ИАРА) Ерман Занков.

Според цитирания от Би Би Си говорител на съюза за търговия със застрашени видове CITES незаконният улов на есетра не може да се ограничи, затова и не са одобрени квотите за износ на черен хайвер за 2006 г. През последните десетилетия годишният експорт от каспийския регион е бил около 110-150 хил. т. Въпреки че още преди 4 години Русия намали износа на естествено добит хайвер, унищожаването на пасажите продължава. След като от Световния фонд за дивата природа официално обявяват, че есетровите риби са пред изчезване, решението за забраната е взето. То е свързано и с регламента на международната конвенция САЙТЕС, която определя правилата за търговията с продукти, добити от изчезващи животни и растения, поясниха от ИАРА. За десет години есетровата популация е намалена от 200 хил. на 60 хил. риби. Навсякъде в Европа и по Дунав отчитат значително намаление на ценните видове, сочи световната статистика.

Забраната за търговия с естествено добит хайвер не се отнася за продукта, получен по изкуствен начин. Затова и българският износ на рибния деликатес няма да бъде застрашен, каза шефът на агенцията по рибарство.


До ноември 2005 г. двете сертифицирани по САЙТЕС предприятия за износ на хайвер са експортирали 1079 кг. Квотата за цялата година е в размер на 1460 кг. Разрешения за износ през миналата година получиха видинската фирма "Белуга", "Есетра комерс" в асеновградското село Болярци и едноличният търговец "Максим Керанов". Впоследствие третата фирма се отказа от квотата и количествата бяха разпределени между останалите. Компаниите развиват дейността си от няколко години и имат опит в зарибяването с есетра и моруна. Тъй като хайверът от моруна е по-търсен от есетровия, повечето производители култивират от първия вид. На българския пазар цената на килограм хайвер се движи около 400 долара, докато световните цени достигат 3500 долара.

Българските рибни предприятия инвестираха значителни средства за подобряване на качеството, което е важно условие за износа. Малко преди нова година видинската "Белуга" беше една от първите три български компании, които получиха новия сертификат за безопасност на храните ISO 9001:2000. Системата гарантира, че в есетровото стопанство са въведени всички европейски норми за добра производствена практика.

Ключови думи към статията:

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK