Строителните компании влизат в регистър

Строителните компании могат да изпълняват строежи от всички категории, ако са вписани в Професионалния регистър, който ще се води и съхранява от Българската строителна камара (БСК). Това е записано в проект на Закон за условията и реда за

издаване на разрешения и за регистрация на физически и юридически лица, извършващи строителство, подготвен от МРРБ и изпратен за съгласуване до заинтересованите ведомства.

Според Закона за устройство на територията(ЗУТ), строежи от първа и втора категория могат да се изпълняват само от строители, получили разрешение от министъра на регионалното развитие и благоустройството, които са вписани в Професионалния регистър на Българската строителна камера. Това са фирми, които имат средносписъчна численост на персонала, не по-малка от 50 души и годишен оборот за предходната финансова година не по-малък от 1.5 млн. лв.


Според член 137 на ЗУТ строежи първа категория са: магистрали и пътища 1 и 2 клас, железопътни линии, пристанища и летища за обществено ползване, метрополитени и съоръженията към тях; съоръжения във водоснабдяването, електроснабдяването, топлоснабдяването, газоснабдяването, далекосъобщителните и други дейности, язовири електрически и топлоцентрали и т.н.

Сред строежите втора категория са пътищата 3 клас от републиканската пътна мрежа, първостепенна улична мрежа 1 и 2 клас и съоръженията към тях, малки язовири(с обем от 30 до 50 млн. куб.м), съоръжения и инсталации за третиране на отпадъци, сгради и съоръжения за обществено обслужване с капацитет над 1000 места за посетители и др.

Пълният текст на законопроекта може да бъде намерен на интернет страницата на министерството, в раздел Проекти на нормативни актове. Предложения по него могат да се изпращат на адрес - LStankova@mrrb.government.bg.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK