"Новатор" и "Адвент" сключиха опция за продажбата на БТК

"Новатор телеком България лимитид" и "Адвент Сентръл енд Ийстърн Юръп II лимитид партнършип" са сключили договор за опция, касаеща покупко-продажбата на 100% от капитала на "Вива Венчърс", която от своя страна притежава 65% от БТК, съобщи Българската фондова борса в петък, позовавайки се на писмо от "Вива Венчърс".

Притежаваният от исландския милиардер Тор Бьорголфсон "Новатор" има опция да купи 100% от "Вива Венчърс", които в момента са собственост на "Адвент". "Новатор" има право да придобие 100% от дяловете от капитала на "Вива" след изтичане на ограничителния срок, предвиден в договора за приватизация на БТК или на по-ранен етап, след като получи предварително писмено съгласие от Агенцията за следприватизационен контрол, пише още в съобщението. Същото изискване важи и по отношение на прехвърляне на акции, притежавани от "Вива Венчърс" в БТК.

Договорът, сключен между "Адвент" и компанията на Бьорголфсон, предвижда американската компания да може да изиска от "Новатор" да придобие дяловете й във "Вива". Опцията може да бъде упражнена от "Адвент" в периода след 1 юли 2008 г.


И двата инструмента могат да бъдат упражнени, при условие че бъдат получени всички необходими разрешения от компетентните български органи, които се изискват за придобиването на дялове от капитала на "Вива" от "Новатор", включително и разрешение от Комисията за защита на конкуренцията.

По повод заявените намерения за продажба на "Вива Венчърс" като мажоритарен акционер на БТК Комисията за финансов надзор постанови, че "Новатор" трябва да отправи търгово предложение към останалите акционери. БТК е най-голямата българска публична компания с пазарна капитализация от 2.94 млрд. лева. В петък на борсата се изтъргуваха 7901 акции при средна цена от 10.19 лева за брой.

-----------

"Новатор файненс България" е придобил 18.27% от капитала на СИБанк, съобщи Българската фондова борса в петък. Пакетът от 1 023 373 акции се купи на пода на борсата на 12 януари при единична цена 47.5 лева за акция. За миноритарния пакет исландският милиардер плати общо 48.61 млн. лева. В края на миналата година БНБ разреши на бизнесмена да придобие 34% от капитала на банката.

Официално той се води на името на "Валхамар груп лимитед" - холдингово дружество от групата компании, контролирани от Тор Бьорголфсон чрез дъщерното дружество "Новатор файненс България С.А.Р.Л." със седалище в Люксембург. Искането за разрешение беше подадено в средата на юли. Бьорголфсон ще увеличи дела си в банката до 34% след увеличаване на капитала й до 69 720 040 лв., което беше обявено също през миналата седмица. В момента банката има основен капитал 56 000 200 лв., разпределен в акции с номинална стойност 10 лв. Петък беше последният ден, в който акциите на банката се търгуваха с право на участие в увеличението.

Правата, даващи възможност за участие в увеличението, ще се търгуват на борсата от 2 до 15 февруари. За записване са предложени 1 372 004 акции с номинална и емисионна стойност 10 лв. Между основните собственици на СИБанк и исландския бизнесмен има споразумение, в което се предвижда в началото на 2007 г. Бьорголфсон да увеличи участието си, като придобие допълнителен пакет акции, като общото му участие достигне 50%.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK