Бургаският съд отмени продажбата на най-големия търговски обект в града

Бургаският окръжен съд (БОС) отмени в края на миналата седмица продажбата на недостроения градски универсален магазин в морския град (БУМ). Според решението на магистратите най-големият строителен обект в града неправомерно е бил продаден от ликвидатора на "БУМ" АД Атанас Димов на старозагорската фирма “ГИР-2”.

Съдебният състав, председателстван от Илияна Папазова, обяви за нищожен протокола, с който на 11 януари миналата година Димов е обявил за купувач на имота третия в проведения на 19 май 2003 г. търг.

Заедно с това съдът връща преписката по търга на ликвидатора за провеждане на процедура по Наредбата за провеждане на търговете. Според юристи това означава, че Димов е длъжен да свика нова тръжна комисия, която да определи нов купувач или да проведе нов търг. Ако решението влезе в сила, община Бургас, която е основен акционер в "БУМ" АД, ще трябва да връща пари на старозагорската компания "ГИР-2". Правото на строеж върху терена на ГУМ бе изтъргувано за 3.9 млн. лева. Сагата с БУМ тече от години. През миналата година общинският съвет излезе с решение, че ликвидацията на дружеството не е действителна и следва да се проведе нов търг при същите условия.


Първият класиран, но отпаднал от търга заради недекларирани с банкови документи средства "Консорциум Бургас сити център", поиска от Върховния административен съд (ВАС) тълкувание на решението. ВАС върна преписката за довършване на процедурата и тогава ликвидаторът определи третия в класирането “ГИР-2” за купувач. "Консорциум Бургас сити център" заведе ново дело, което отлежаваше почти една година в съда.

Решението на БОС не спира събарянето на недостроената част, което започна в средата на януари, но спира изпълнението на новия проект, коментираха магистрати. “ГИР-2” ще обжалват решението. От община Бургас не са направили официален коментар.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK