Руските индекси продължават с историческите рекорди

Акциите на руските компании дадоха сериозен тласък на основните борсови индекси в страната, които постигнаха исторически рекорди в четврътък. "Норилск никел" застана начело на печелившите, след като "Креди Сюис" повиши очакванията си за цената на най-големия производител на никел и паладий. Компанията поскъпна с 2.6% до средна цена от 85.45 долара. Според швейцарската банка акциите на компанията ще достигнат 95 долара, като прогнозите се базират на очакванията за поскъпване на двата метала през тази година. "Норилск" остава една от най-печелившите компании от този сектор не само в Русия, но и в света и е сред основните играчи на пазара на метали.

И двата водещи руски индекса постигнаха исторически рекорди през четвъртък. RTS, в който са включени акции на руски компании, деноминирани в долари, се повиши с 0.4% до рекордните 1330.20 пункта. Деноминираният в рубли "Мицекс" удари исторически връх за втора поредна сесия, повишавайки се с 0.9% до 1189.24 пункта.

Сред другите печеливши беше и "Мосенерго", което поскъпна с 8.1% до 16 цента за акция. РАО ОЕС също даде тласък на търговията. Акциите на националната енергийна компания се повишиха с до исторически връх от 50.25 цента, което беше повишение от 1.7 на сто. Основната причина за интереса към компанията беше информация на Интерфакс, че енергийният монополист смята да продаде част от дяловете си в свои поделения. Тази новина се изтълкува от някои анализатори като сигнал за бъдеща приватизация в сектора.


Акциите на компаниите от страните в Централна и Източна Европа не успяха да последват тренда в Русия и се понижиха по време на вчерашния ден, като основният негативен тласък дадоха компаниите от енергийния сектор. Челото на губещите поведоха полската "Група Лотос", която е втората по големина рафинерия в страната, и унгарската "Мол". Двете компании загубиха съответно 2.8% до 55.2 злоти и 2.3% до 21 760 форинта. Според инвеститорите цените на акциите на тези две компании са достигнали твърде високи стойности през последните дни, което ги е накарало да приберат трупаните печалби.

Индексът NTX за Централна и Източна Европа се понижи с 0.17% до 1610 пункта малко след средата на търговията в Европа. В индекса са включени компании от Полша, Унгария, Чехия, Словения, Хърватия и Румъния. В борсовия индикатор няма българска компания.

По същото време на деня полският WIG20 се понижи с 0.1%, като подобна беше и загубата при унгарския BUX, а чешкият PX50 се прости с 0.5%. Централната банка на Чехия запази основната лихва непроменена, в размер на 2%, на вчерашното си заседание. Този ход обаче беше очакван от пазара и не оказа влияние върху борсовата търговия. Монетарната институция не е променяла основната лихва за последните три месеца, след като инфлацията в страната се укроти.

Втората по големина полска банка "Пекао", която е част от италианската "Уникредито", също беше сред губещите. Акциите на компанията се понижиха с 1.7% до 176 злоти. В Австрия енергийната EVN загуби 1.7% от пазарната си капитализация, като средната цена на една акция беше 78.25 евро. Компанията си поиска неустойката от 27 млн. евро от България заради пропадналата продажба на ЕРП "Слънчев бряг".

В региона все пак имаше и печеливши. Сред тях беше полската медодобивна компания "Полска Миедж", която е най-голямата в Европа. Пазарната й капитализация се повиши с 1.4% до 82.5 злоти, след като Ий Ен Джи препоръча на инвеститорите да купуват нейни акции заради високите цени на медта.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK