"Елаците мед" ще прави спа център в Берковица

Медодобивната компания "Елаците мед" ще изгради модерен спа комплекс с ваканционно селище край Берковица, съобщи финансовият директор Кети Кирова. Проектът е част от инвестиционната и социална програма на дружеството.

Миналата седмица общинският съвет в Берковица е одобрил две сделки за продажба на минерални бани - в Берковица и село Бързия, е заявил пред БТА кметът Милчо Доцов. "Елаците мед" са платили 555 хил. лв. за банята в Берковица плюс прилежащ терен от 10 дка. Инвестицията в новия център е в начален етап, очаква се разрешение за ползване на минералния извор от министерството на околната среда, съобщи още Кети Кирова.

Очаква се до година и половина сградата на старата баня да се надстрои и центърът да се оборудва с модерни съоръжения. Размерът на инвестицията още не е гласуван от ръководните органи на дружеството, поясни финансовият директор. С изграждането на центъра компанията ще изпълни задължителните програми за отдих и възстановяване на миньорите, които законодателството е предвидило за работещите при тежки условия, поясниха експерти.


Общинският съвет в Берковица е одобрил и втора приватизационна сделка за продажба на старата баня в село Бързия. Собственикът на имота е транспортната фирма "Етап адрес". Приватизационната сделка е придружена с инвестиционна програма за строителство на минерални басейни и рехабилитационен център в селото. За старата сграда на банята купувачът ще плати на община Берковица 265 хил. лева. "Етап адрес" е получила и концесия от правителството за бутилиране на минералната вода в с. Бързия, съобщава още кметът на Берковица.

В момента минералните бани в Берковица и Бързия не работят. Постъпилите от продажбата им средства най-вероятно ще бъдат вложени в изграждане на кабинков лифт от хижа "Ком" до едноименния връх в Стара планина. "Това ще удължи двойно пистата за ски и ще привлече повече туристи в общината", обясни още кметът Доцов. Екологичните организации в областта обаче са против инвестиционните намерения за изграждане на ски писта в тази част на Стара планина. Аргументите им са, че снежната покривка в този район не е голяма и икономически е неизгодно да се инвестира точно в този туризъм.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK