Износители на гъши дроб трупат загуби от забрана

Износителите на черен дроб от водоплаващи птици предвиждат големизагуби, ако поне частично не се вдигне забраната за внос на пилешкомесо за Европейския съюз (ЕС). Миналата седмица Националнатаветеринарномедицинска служба (НВМС) спря да издава сертификати за износна птичи продукти за ЕС поради псевдоума по птиците в Петричко. Утре сеочаква Европейската ветеринарна комисия да реши дали ветото ще останеза вноса от цялата страна или само за производителите от засегнатиярегион, съобщи генералният директор на НВМС Жеко Байчев.


Понастояване на бизнеса представители на Съюза на птицевъдите в Българияса инициирали вчера среща с шефа на националната служба. Те настояватзабраната да се вдигне, защото огнището е овладяно и няма опасност отразпространение. Досега са умрели стотина птици, което доказва, чезаразата е овладяна, коментира шефът на съюза Борис Стоименов. Вместода изнасят продукцията си, преработвателите пълнят складовете си собработената продукция, но хладилните помещения скоро ще се запълнят,съобщиха експерти.


Годишно износът на гъши дроб за Евросъюзанадхвърля 2 хил. т. Основни пазари са Франция и Белгия, но след появатана птичи грип в региона много фирми намалиха заявките си за внос отБългария.

Ключови думи към статията:

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK