КЗК глоби търговец на оръжие за имитация на "Арсенал" АД

Двете компании са имали общ бизнес до 2004 г.

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) наложи 20 хил. лв.имуществена санкция на "Армар корпорейшън дженеръл техникълкооперейшън" ООД , София, което търгува с оръжия и боеприпаси, съобщихаот ведомството. Санкцията е за имитация на търговската марка наказанлъшкия производител на оръжие "Арсенал" АД. "Още не сме виделирешението и не бихме могли да кажем дали ще платим санкцията, или щеобжалваме пред Върховния административен съд (ВАС)", заявиадминистративният директор на "Армар" Владимир Тодоров. Изпълнителниятдиректор на "Арсенал" Николай Ибушев е извън страната и не беше отритза коментар.


Това е второто решение на комисията по преписката заимитация на марката на "Арсенал" от страна на "Армар". Преписката еобразувана през юли 2004 г. по молба на казанлъшкото дружество и тогаваКЗК я определя като неоснователна. След обжалване от страна на"Арсенал" ВАС отменя решението на КЗК и връща преписката запреразглеждане. Комисията излиза с ново решение за нарушение и налагасанкцията от 20 хил. лв. До юли миналата година "Армар дженерълтехникъл" е носело името "Арсенал дженеръл техникъл", но зарадипроблемите с думата "арсенал" го променя.


При преразглежданетокомисията е установила, че  “Армар” е използвало в търговската сидейност по време на оръжейно изложение в Париж през юни 2004 г. надписаarsenal в съчетание с образен елемент вместо пълното си наименование.Дружеството е използвало сходен фигуративен елемент с марката на“Арсенал”, както и регистрираната като марка фирма по начин, който можеда въведе потребителите в заблуждение, пише в съобщението на КЗК.


СпоредТодоров става въпрос за налагане на монополизъм от страна на "Арсенал".До 2004 г. двете дружества са изнасяли оръжие съвместно и са участвалив общи оръжейни разработки. Той поясни, че "Армар" е създадено отпървото приватизирано звено на "Арсенал"  в София през 1998 г.,откогато и двете дружества са в близки взаимоотношения. Според Тодоровв България има около 40 фирми, регистрирани с имена подобни на"Арсенал".

Ключови думи към статията:

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK