Столичната община се оттегля от Общинска банка

Шефът на Столичния общински съвет (СОС) Владимир Кисьов ще внесеследващата седмица предложение Столичната община да продаде акциите сив Общинска банка, съобщи той вчера. В момента общината заедно със своифирми държи 71% от собствеността върху банката, но бизнесменът ХристоКовачки притежава чрез 11 компании блокираща квота от 26%. При тазиситуация няма защо да държим дела си и предполагам, че всички общинскисъветници ще подкрепят предложението ми, каза Кисьов. Общината изгубиконтрола над банката преди около една година, когато без знанието наСОС общински дружества продадоха дела си на Ковачки. В началото насептември миналата година представителите на общината в общото събраниена банката направиха предложение за промяна в устава на банката, коятопредвиждаше решения да се взимат с 3/4 вместо с 2/3 от гласовете, но тоне беше прието. На същото общо събрание беше приета оставката нанадзорниците на банката Любомир Павлов, Венцеслав Николов и ПетърДжорински.


Владимир Кисьов ще предложи още общината да се освободиот дяловете си и в други 9 дружества, в които е съсобственик, средкоито и Общинска застрахователна компания (ОЗК). Миналата седмица станаясно, че Ковачки е изкупил 20% от капитала на застрахователя чрезсвързани с него фирми. ОЗК е сред най-малките компании в сектора сгодишен премиен приход 3.2 млн. лв., а нейни клиенти са главно общинскидружества. Най-малкото заради лиценза и стабилната си позиция обаче тяе интересна за тези, които имат амбиции на този пазар. Взастрахователното дружество общината има само 9%. Към този дял интереспроявявала "Лев инс". Наскоро общинският съвет реши, че ще продаваакциите си в хотел "Хилтън" на мажоритарния собственик "Куин груп"срещу 5.9 млн. лв.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK