"Чедок" ще доведе до 20% повече чешки туристи

Компанията търси допълнително легла в морските ни курорти

Най-големият чешки туроператор "Чедок" (Cedoc) ще доведе между 15 и 20%повече туристи през тази година по българското Черноморие. Това обявипредставителят на компанията у нас Венцислав Танчев, който е иуправител на българската "Сън турс". През 2005 г. "Чедок" доведе 15хил. туристи у нас и реализира ръст от около 22% спрямо предходнатагодина (виж таблицата). Записванията на чешкия пазар вървят много добреи вече сме продали целия си договорен капацитет с легла, заяви той.Танчев допълни, че дори се налага да търсят допълнително леглова база."Чедок" от няколко години разширява контингента в хотелите, с коитооперира, но включва и нови бази в големите курорти. Като новидестинации от няколко години се предлагат Кранево и Обзор.Туроператорът подпомага българските хотелиери (предимно по ЮжнотоЧерноморие) по идентична схема на големите европейски концерни. Тепредплащат авансово почивките на туристите и по този начин осигуряватсредства на хотелиерите за подготовка за сезона. "Чедок" и българскиятим партньор "Сън турс" планират да изграждат заедно ваканционни селищамежду Царево и Приморско. Двете компании участваха в хотелски комплексс апартаменти за продажба в Златни пясъци.


Чешкият туроператор правичартърни полети от Прага, Бърно и Острава до Варна и Бургас съссобствената си авиокомпания ТВС. "Чедок" е създаден преди повече от 80години. Това е най-старият и с най-дълъг опит туроператор в Чехия. Тойобслужва над 500 хил. туристи годишно, се посочва в интернет страницатаму. Разполага с 33 офиса в Чехия и с шест бюра в Лондон, Париж,Франкфурт, Виена, Цюрих и Москва. Чехия е традиционен целеви пазар заБългария, като през последните четири години се наблюдава нарастване натърсенето и ръст в броя на туристите. През 2005 г. страната е посетенаот над 126 хил. чешки туристи, което е с 13.4% повече в сравнение спредходната година. Чехия се нарежда на четвърто място по изпратенигости за летен туризъм след Германия, Великобритания и Русия.


Другголям чешки туроператор за България е "Александрия". Вече близо 20компании продават почивки в страната ни. От тях най-големите са"Фишер", "България тур", "Викомт", "Стефани", "Паркам холидейз","Фиротур", Екзим тур", "Юлисес тръст", "Татратур", "СК България", "Еъртравел сървис", "Ретур", "Инекс" и др. Основни конкуренти на Българияна чешкия пазар са Гърция, Турция и Хърватия. Туроператорите освен къмлетни почивки започват да се интересуват от предлагане във вътрешносттана страната - културно-познавателни обиколки, екотуризъм и зимен скитуризъм.


Изпратени чешки туристи от "Чедок"


година         брой


2003              9 800


2004              12 500


2005              15 000


Източник: "Сън турс"

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK