Дейвид ВАРОД: Българското кино ще е приоритет за "Бояна филм"

Това, което аз предлагам на българската киноиндустрия, никой никога досега не го е предлагал, казва изпълнителният директор на "Ню имидж България"

Дейвид ВАРОД

© Георги Кожухаров

Дейвид ВАРОДНа 24 януари директорите на Агенцията за приватизация и на "Ню имиджБългария" окончателно подписаха приватизационния договор за продажбатана 95% от "Бояна филм". Преди новият собственик да влезе във владение,трябва да се апортират 582 декара земя на киноцентъра в държавнотодружество "Аудиовидео Орфей", а останалите 302 дка да се апортират вполза на държавата за период от 20 години. Апортът вече е факт, катопредстои да се учреди и ипотеката. Така се слага край наняколкогодишната приватизационна сага за продажбата на киноцентъра.Сделката беше оспорвана от професионалната общност, която не одобрявашерешението на АП "Ню имидж" да купи киноцентъра.


Продажбата на "Бояна филм" беше доста оспорвана, според вас защо се случи така?


- Според мен тази сделка не трябваше да е трудна. Всичко обаче излезе извън нормалните граници.
Правителствотоискаше да продаде нещо, да забравим факта, че това в случая е филмовостудио, да приемем, че е фабрика. Тя трябва да се продаде, защото неработи достатъчно ефективно, губят се пари, инфраструктурата нефункционира нормално и в крайна сметка правителството решава да япродаде, а аз я купувам като бизнес. Някои хора обаче превърнаха впроблем земята. Опитаха се да създадат неблагоприятна атмосфера околосделката, защото загубиха.


Кои са тези хора?


- Неискам да споменавам имена. Това са няколко групи хора, които се опитахада купят "Бояна филм" като компании, но се оказа, че повечето от тезикомпании бяха параван за други хора. "Ню имидж" спечели конкурса,защото даде най-добрата оферта. Имаме седемгодишна история в България,имаме добра репутация, тук сме направили 50 филма. Целият проблем,който създаде групата хора, е напълно несъстоятелен.


Това, което мен ме разочарова най-много, е, че правителството не ме защити.


Вкрайна сметка идея на правителството е да продава киноцентъра, а аздойдох да го купя, защо тогава не ме подкрепиха. Дори напротив, презцялото време ме нападаха.


Стигна се дотам, че в средата напроцедурата се смениха условията на конкурса, като някои от тях влизатв противоречие със законите. Направиха условията по сделката толковалоши, надявайки се, че аз ще се откажа.


Но вие не се отказахте и това оставя впечатлението, че "Ню имидж" иска киноцентъра на всяка цена. Така ли е?


-Занимавам се с тази сделка четири години и половина. В началото доринямах идея да купувам "Бояна филм". Преди години исках да построяфилмово студио. Отидох в общината, в министерството - исках да мипокажат подходящото място за това. Те тогава ми казаха: "Защо ще строишново студио, след като нашето се продава?" Попитах колко време щеотнеме процедурата за продажбата му. Отговорът беше - от три до шестмесеца. Отне четири години и половина. Ако бях построил студио предитолкова години, щеше да ми струва 20% от това, което би ми струвалоднес. Ако сега се бях отказал, ще изляза от цялата работа без нищо.


От друга страна, не се отказах и заради характера ми - смятам, че съм прав, вярвам в това, което правя, и не се предавам.Скоро ще влезете в "Бояна филм" като нов собственик. Какви са инвестиционните ви планове за развитие на дружеството?


-Най-големият победител от развръзката на продажбата на киноцентъра ебългарската филмова индустрия. През последните 15 години за нея не енаправено почти нищо сериозно. А това, което ние планираме, ще дадехиляди пъти по-големи възможности.


Площта на павилионите в "Боянафилм" е 2 хил. кв.м. Аз в момента работя на повече от 20 хил. кв.м.Тези 2 хил. кв.м доникъде няма да стигнат, затова планираме да построимпоне 20 хиляди. Това ще е първата работа, с която ще започнем, защотода се управлява студио от такава величина значи да се губят пари всекиден. Заедно с това ще се построят постоянни, а не временни улици, накоито ще се снимат продукциите. По отношение на оборудването планирамеда го увеличим пет пъти в сравнение с това, което има в момента. Целиятсграден фонд трябва да се обнови, защото близо 80% от помещенията не сеотопляват. Студиата и павилионите ще се звукоизолират. Имаме специалендепартамент, който се занимава с компютърна графика. Планираме в негода работят 300 души. В момента те са 120 и когато се преместим в "Боянафилм", ще увеличим хората до 300, а и може повече. Намеренията ни са вБългария да се прави постпродукцията - това означава, че филмите щемогат да се завършват тук. Искам тук да се прави звукът, монтажът,музиката, за която смятам да ползвам български композитори. Стремежътни е всички киноуслуги да са под един покрив на най-доброто ниво. Следтова вече ще привлечем големи компании включително и европейски. Вечеимаме идея да работим съвместно с тях, като например с "Бавария филм".Годишно в "Бояна филм" ще се снимат между 15 и 20 филма и в това числоне влизат българските филми, те са отделен въпрос. Филмите, които щеидват в България, ще са на нивото на "Черната Далия" - една многоголяма продукция. След като бъдат построени новите павилиони, може дасе очаква в България да идват и свръхпродукции.


Една от критиките на киногилдията към вас беше, че филмовата продукция на "Ню имидж" не е особено качествена...


-Да бъдем честни - критиката дойде от много малка група хора. Аз ще бъдасдържан и няма да посочвам имена, но това бяха хора, които би трябвалода представляват филмовата индустрия, но всъщност не е така. Използвахамедиите, за да вдигнат шум, който излезе извън всякакви граници. Имамного сериозни хора от киното, които подкрепят "Ню имидж", сред тях самного продуценти, както и от самата филмова академия.


Значи смятате, че "Ню имидж" има необходимата професионална подкрепа, за да бъде собственик на "Бояна филм"?


-Не само подкрепа. Това, което аз предлагам на българската киноиндустрия, никой никога не го е предлагал преди. Готов съм дапродуцирам български филми, надявам се с подкрепата на правителството.Виждам се с много български режисьори и продуценти и вече се планиратняколко филма. "Бояна филм" ще е място, където всички българскикинодейци ще са добре дошли.


При снимането на български филми ще имаголеми отстъпки - за лабораторията, за оборудванета, за наема напавилионите. Определено те ще са приоритет в работата на "Бояна филм".


Имахте ли вече среща със съвета на директорите на "Бояна филм"?


-Да, срещнахме се преди дни. Знаете какво беше тяхното мнение за нас.Може би ги разбирам - това е техен интерес, искат да запазят позициятаси и в мен виждат човека, който застава на пътя им. Аз им казах: нямазначение какво се е случило в миналото и "Бояна филм" е отворена зацелия борд на директорите, те са добре дошли да дойдат и да работят смен. Мисля, че изпушихме лулата на мира.


Това означава ли, че ще запазите мениджърските им позиции?


-Те са режисьори, ако искат да правят филми, могат да дойдат, нодиректорите на "Бояна филм" ще са нови хора, с които аз работя тукотдавна.


Какво ще стане с договорите, които в момента изпълнява "Бояна филм", както и продукцията "Биг брадър"?


-Всеки договор ще бъде анализиран. Още не съм запознат със сделката "Бигбрадър" и не мога да коментирам. В края на краищата това е бизнес итрябва да се управлява правилно. "Бояна" е студио преди всичко заправене на филми и ако има въпрос дали ще се снима филм или твпродукция, филмът винаги ще е с приоритет. Разбира се, вратата ще еотворена и за тв продукции, но не в павилионите, в които се сниматфилми, може би ще се добавят специални за тези продукции.


Основнитеопасения по време на приватизационната процедура бяха, че рано иликъсно в киноцентъра ще започнат да се строят хотели и вили. Как щеотговорите на тези страхове?


- Земята не може да се продава,защото има 20-годишна ипотека и неустойка от 300 евро на квадратенметър. Държавният интерес е много добре гарантиран и няма вратичка заизмъкване. В компанията ще бъдат вложени 20-30 млн. евро. Защо да гиинвестирам, ако след това смятам да го продам. Всички се опитват да гоизвъртят, че сделката е за земята.


Когато дойде ново правителство,получава 100 дни толеранс за действията си - дайте ми и на мен тези 100дни. След това ще ви поканя в студиото и вие преценете какво енаправено.

Ключови думи към статията:

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK