Шефът на Е.ОН Вулф Бернотат: Консолидацията в сектора ще продължи

Ще останат само три големи компании

В енергийния сектор в Европа най-вероятно ще останат само италианската "Енел", френската EDF и Е.ОН, смята изпълнителният директор на германската енергийна група Вулф Бернотат.

© Дневник

В енергийния сектор в Европа най-вероятно ще останат само италианската "Енел", френската EDF и Е.ОН, смята изпълнителният директор на германската енергийна група Вулф Бернотат.Процесите на консолидация в ютилити сектора в Европа ще продължат, като в бизнеса в крайна сметка ще останат само няколко големи компании, заяви изпълнителният директор на германската енергийна група Е.ОН Вулф Бернотат пред в. "Файненшъл таймс".


Високите цени на газта са неизбежни в условията на покачващото се търсене на суровината и в същото време понижение на броя на производителите, допълва Бернотат. В интервюто си пред "Файненшъл таймс" изпълнителният директор на Е.ОН отбелязва, че в крайна сметка на пазара ще останат най-много три компании, които ще имат водеща роля в ютилити сектора в Европа. Според Бернотат най-вероятно това ще бъдат италианската "Енел", френската EDF и Е.ОН. Трябва да сме готови за по-високи цени на електроенергията, допълва още Бренотат.


Изявлението на изпълнителния директор на Е.ОН дойде, след като Европейският съюз (ЕС) предупреди газовите и електропреносните дружества минaлата седмица, че може да им бъдат наложени глоби заради нарушаване на законите за конкуренция в индустрията.
Миналата седмица ЕС разкри, че големи ютилити компании, в това число и Е.ОН, които са водещи на пазара за дистрибуция и трансмисия на електроенергия, са довели до висока концентрация на пазара, недостатъчна прозрачност в сектора и неправомерно ценообразуване. Бернотат обаче отхвърли критиките на съюза, като подчерта, че някои тенденции просто са неизбежни. Изпълнителният директор на най-голямата публично търгувана ютилити компания в Европа опроверга твърденията на Брюксел за неправомерно покачване на цените на газта, като подчерта, че те са свързани пряко с поскъпването на петрола.


Бернотат заедно с изпълнителния директор на германката RWE - Хари Роелс разкритикуваха и момента, в който Европейският съюз разследва сектора. ЕС разглежда германския пазар до 2005 г., преди страната да започне действия по отваряне на пазара.


В края на 2004 г. E.ОН обяви, че спира с придобиванията и че ще задели €18.7 млрд. през следващите три години за разширяване и консолидация на производствените си мощностиНай-голямата енергийна група в Германия - Е.ОН, обмисля изграждането на терминал за пренос на втечнен природен газ (LNG) в Хърватия, заяви Вулф Бернотат, цитиран от агенция Ройтерс. Според първоначални планове стойността на инвестицията ще достигне около 500 млн. евро. Целта на енергийното дружество е да диверсифицира доставките си, които основно зависят от руския газопровод от Сибир. Газта от Хърватия ще пристига в близост до най-големите потребители в Южна Германия. Миналата година Е.ОН обяви, че ще изгради терминал в германския град Вилхелмхавен, както и евентуално в Катар. Само за няколко години германският гигант купи няколко компании в Югоизточна Европа, за да засили присъствието си в региона, както и да отговори на растящото търсене на газ.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK