Започват проверки на пунктовете за мляко

От 27 февруари до 30 юни Националната ветеринарномедицинска служба ще проверява всичките 3600 пункта за събиране на мляко. Тези, които не отговарят на изисквания и не могат да се модернизират за четиримесечния период, ще бъдат затворени, а останалите ще получат предписания със срок за отстраняване края на юни, съобщи изпълнителният директор на Националната ветеринарномедицинска служба Жеко Байчев.


При последната партньорска проверка през миналата седмица еврокомисарите са одобрили програмата за преструктуриране на мандрите и месопреработвателните предприятия, обясни Байчев. От проверените 730 цеха 208 бяха затворени. До момента 70 от тях са обжалвали пред специална арбитражна комисия, която в момента ги проверява. Обходени са 12 от тези предприятия, но едва за 3 инспекторите са с особено мнение дали могат да продължат, обясни Байчев. Инспекциите ще продължат заедно с местната полиция, за да има сигурност, че вече запечатани обекти не работят през нощта или в почивни дни, обясниха експертите.


До края на март ще бъдат готов регистърът на фермите за мляко, въз основа на който ще се разпределят млечните квоти след влизането на страната в Евросъюза, съобщи и зам.-министърът на земеделието Светла Бъчварова. След преброяването през 2003 г. се видя, че стопанствата са 133 115 и в тях се отглеждат 322 829 крави. Дворовете с до 3 крави са над 118 хиляди. Фермите с над 100 млечни животни са сто, от 50 до сто крави има в 240 стопанства, в около 4 хил. ферми се гледат от 10 до 50 крави и биволи, сочи статистиката.


Въпреки желанието до влизането на страната в ЕС да се увеличи броят на фермите, които предлагат мляко за пазара, инвестициите в сектора са минимални. Според договореностите с Европейския съюз всяка година България ще произвежда малко над 930 хил. т сурово мляко. За промишлена преработка трябва да бъдат осигурени над 700 хил. т. Мандрите обаче и в момента срещат трудности при изкупуването точно поради липсата на големи ферми. Суровината се произвежда предимно в селските дворове с по 2-3 крави. Изкупвателните пунктове също нямат модерно оборудване, каквито са изискванията. Ако до лятото не се намери нужното финансиране, секторът ще остане без суровина, алармираха хора от бранша.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK