ЕК предложи забрана на термометрите с живак

Европейската комисия предложи във вторник забрана на използването наживак в производството на термометри за домашна употреба, предадесайтът Euractiv. По този начин Брюксел ще се опита да ограничи вреднотовлияние на токсичното вещество, което често се изхвърля в почвата иливодите и представлява заплаха за хората, дивите животни и екосистемите.Според комисията за направата на такива термометри всяка година сеизползват около 25-30 тона от общо 33 тона живак, които се изразходватза производството на различни измервателни и контролни уреди само вЕвропейския съюз. От обсега на предложението бяха изключенипрофесионалните медицински уреди, тъй като все още на са измислениадекватни заместители на живака в тях. 


Проектът на Брюксел ечаст от изготвената през януари 2005 г. стратегия за ограничаването наупотребата на живак и за премахване на вредните му ефекти върхучовешкото здраве и природата. През юни съветът на министрите настраните членки дори подкрепи предложение за забраната на всякакъвизнос на веществото до 2011 г. Предложената нова забрана ще доведе дооще затруднения за хлор-алкалния сектор в Европа, който в момента енай-големият доставчик в света. Браншът осигурява почти една трета отсветовното търсене, което е 3600 тона годишно. За да влезе в силаобаче, предложението на комисията за домашните термометри трябва даполучи одобрението на Европейския парламент и на съвета на министрите.Обикновено този процес отнема около две години.


Различните групиза защита на природата приветстваха решението на Брюксел и подчертаха,че това е изключително необходима стъпка за ограничаване на рисковетеза здравето, които са свързани с използването на живак. Те обачеизразиха съжалението си, че предложената директива ще засегне самопотребителски стоки. Според организацията "Здравеопазване без вреди" ежалко, че всички измервателни и контролни уреди, използвани запрофесионални цели, ще продължат да са "пълни" с живак въпрекиналичните алтернативи. Асоциацията на европейските хлорно-алкалнипроизводители Euro Chlor не коментира веднага предложението на ЕК.Въпреки това от организацията посочиха, че живачните емисии от тезикомпании са намалени с 97% от 70-те години досега, като тази тенденцияще се запази до 2020 г.

Ключови думи към статията:

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK