Общината ще продава акциите си в "Общинска застрахователна компания"

"Централна автогара" - София е една от компаниите, в които Софийската община иска да продаде акциите си.

© Георги Кожухаров

"Централна автогара" - София е една от компаниите, в които Софийската община иска да продаде акциите си.Председателят на Столичния общински съвет Владимир Кисьов е внесъл доклад с предложение Столичната община да продаде акциите си в шест компании - "Общинска застрахователна компания", "София крематориум", "Централна автогара", "Банкова консолидационна компания", "Интер експо център" и ПОК "Доверие". Той предлага акциите да бъдат продадени през Столичната общинска агенция за приватизация.


В тези дружества общината има миноритарен дял и не може да участва активно в управлението им, пише в мотивите към доклада на Кисьов. Участието в такива дружества не носи приходи на бюджета и затова е лишено от икономическа логика, твърди още председателят на общинския съвет. Очаква се съветниците да подкрепят предложението му. Това ще стане ясно на извънредното заседание на общинския съвет следващия четвъртък, когато ще се гледа бюджетът на общината за тази година, както и тазгодишната програма за приватизация. Продажбата на акциите на общината от БКК поражда недоумение сред експерти, тъй като компанията е в ликвидация и реално общината ще се раздели с ликвидационния си дял.


Кисьов отдавна обещава да внесе и докладна и за продажбата на дела на общината в Общинска банка. В момента общината заедно със свои фирми държи 71% от собствеността върху банката, но бизнесменът Христо Ковачки притежава чрез 11 компании блокиращата квота от 26% и ведомството на практика на може да я управлява. Очаква се кметството да изтегли и бюджета си от банката, но все още не е насрочен конкурс за избор на нова обслужваща кредитна институция.


Според Кисьов към акциите на общината в шестте дружества и банката ще има голям интерес.

Ключови думи към статията:

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK