Фонд "Земеделие" отпуска 190 млн. лв. за инвестиции

Фонд "Земеделие" ще отпусне 190 млн. лв. кредити за инвестиционни проекти, което е с 10 млн. повече от миналата година, съобщи изпълнителният директор на институцията Асен Друмев. Субсидиите в сектора ще достигнат 60 млн. лв. Миналата седмица управителният съвет на фонда разпредели субсидиите и средствата по краткосрочни и дългосрочни заеми, на които фермерите ще разчитат през 2006 г.


От ресурса за инвестиционни проекти най-много средства ще бъдат отпуснати за покупка на селскостопанска техника и за засаждане на трайни насаждения. След като преди три години българските фермери изчерпаха предвидените средства за трактори и комбайни, отпускани по програма САПАРД, сега стопаните разчитат основно на фонд "Земеделие", обясни Друмев. Около 30 млн. лв. са предвидени за подобни проекти. Кредитите за нова техника са четиригодишни с 9-месечен гратисен период, а за рециклирана техника срокът за погасяване е 30 месеца при същия гратисен срок за лихвите, припомниха от фонда.


Както и досега, най-много субсидии ще отидат за производството на пшеница, царевица и слънчоглед. Освен за сеитбата фермерите получават безвъзмездно средства и за съхранението на зърното в складовете, частично се покриват и разходите за гориво при жътвата. Фондът заложи 1 млн. лв. за пострадалите от наводненията райони. През миналата година беше решено да се дадат по 10 лв. за декар за сеитбата на хлебно зърно и ечемик. "Земеделие" въвежда още по-големи преференции при субсидирането на зърнопроизводството, като премахва ограничението да се субсидират до 6 хил. дка обработваема площ. През тази година парите ще се дават за цялата засята земя. Няма да се искат и нотариално заверени документи за собственост или за аренда. До 25 март фондът ще приема документите за сеитба на царевица и слънчоглед, обясниха още от агроминистерството.
---------------------------Субсидии за 2006 г.:


За отглеждане на пшеница, царевица и слънчоглед - 31.5 млн. лв.


За зеленчукопроизводството - 3.5 млн. лв.


За изкупуване на качествено мляко - 9 млн. лв.


За покупка на елитни животни - 7 млн. лв.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK