България навлиза в пазара на безпилотни самолети

Инвестиции за над 70 млн. евро в  машиностроене, безпилотните летателни апарати, софтуер и информационните технологии - това предвижда част от офсетното споразумение на подписания в петък договор между военното министерство и италианската "Аления аеронаутика" за доставка на пет транспортни самолета C-27J "Спартан". Контрактът е на стойност 91 млн. евро. С него приключи първият кръг от проекти за модернизация, за които беше проведен конкурс и избран победител.


Първият самолет, който е съвместна разработка с американския гигант "Локхийд Мартин", ще бъде доставен през август 2007 г., съобщи военният министър Веселин Близнаков. Останалите четири ще се доставят до 2011 г. Целта е новите машини да заменят остарелите "Ан-26".  Авансовото плащане по сделката е 20% от стойността й. Средствата ще бъдат осигурени изцяло от бюджета на Министерството на отбраната, каза министър Близнаков. Съществува опция да бъдат доставени допълнително още три самолета.


Подписването с "Аления" се забави с няколко месеца заради желанието на българската страна да се уточнят някои параметри по компенсаторното споразумение към него. Това постави пред неловка ситуация премиера Сергей Станишев при посещението му в Италия в началото на месеца. Офсетното споразумение е за 243% от стойността на сделката. Освен индиректния офсет  в икономиката на страна се предвиждат и инвестиции за над 152 млн. евро в нови съоръжения за поддръжка на самолетите, хангари, програми за подготовка, пакет резерви части и други.


Роберто Лева, директор Централна и Източна Европа в "Аления", посочи, че все още компанията няма подписан договор с българска фирма за реализация на офсета. Предложенията започват да се приемат, след като договорът за доставка е подписан, обясни той. Италианската компания е има споразумение с няколко компании, които ще ги подпомогнат в реализирането на инвестиционните проекти, обясни Лева. 

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK