"Булгартабак" остава само с четири фабрики

Производството на цигари от "Стара Загора БТ" минава в "Пловдив БТ"

Продажба на тютюневите и запазване на цигарените фабрики са основните акценти в най-новата стратегия за раздържавяване на "Булгартабак холдинг". Документът получи одобрението в началото на февруари на надзорния съвет, в който участват предимно зам.-министри, и предстои в най-скоро време да започне да се изпълнява. Информацията за приватизационния курс, който поема холдингът, беше публикувана на фондовата борса, което наложи вчера да се спре търговията с публичните компании от групата.


Мерките по преструктуриране на холдинга са продължение на одобрената от предишния парламент стратегия, затова според ръководството на компанията не се налага документът пак да се одобрява от депутатите.


Безспорно най-съществената крачка, която холдингът планира с цел оптимизация на производството, е концентрирането на цигареното производство от фабриките "Слънце Стара Загора БТ" и "Пловдив БТ" само в "Пловдив БТ". За евентуално затваряне на старозагорската фабрика се заговори още в края на миналата година, когато правителството взе решение предсрочно да увеличи акциза на цигарите. По-този начин българските цигари поскъпнаха средно с един лев за всички марки, а очакванията на холдинга са, че това ще доведе до 30% спад в продажбите през тази година.
След концентрацията на дружествата в Стара Загора и Пловдив в България остават общо три цигарени фабрики заедно с тези в София и Благоевград. Засега плановете на ръководството на холдинга са, че те няма да се продават и остават в структурата на холдинга. Резултатите от дейността им за първото тримесечие на годината и това как новите пазарни условия са се отразили на продажбите им ще е базата, на която може да се мисли някакво решение за бъдещата им съдба.


В холдинга остава и "Плевен БТ", което преработва тютюн. При последната приватизационна процедура за холдинга на пет от фабриките беше отнет лицензът за производство на цигари и тази дейност беше концентрирана само в четири. Така дружествата в Шумен, Асеновград, Хасково, Плевен и Видин станаха само тютюнопреработвателни. "Видин БТ" и "Хасково БТ" бяха обявени в несъстоятелност.


Според стратегията, преди да се премине към продажбата на "Шумен БТ" и "Асеновград БТ", първо ще се демонтират машините за производство на цигари, за да не се стигне до злоупотреби с тях. След това дружествата ще бъдат продадени чрез фондовата борса. По този начин ще се продава и акционерното участие на холдинга в тютюневата компания "Пазарджик БТ" и "Дупница БТ", ако преди това конкурсът за дупнишката фабрика е бил неуспешен. Методът конкурс ще се приложи за раздържавяването на "Смолян БТ", "Сандански БТ" и "Ямбол БТ". Неясна засега е съдбата на "Харманли БТ" и "Дулово БТ". За първото дружество кредиторът му ЦКБ има издаден изпълнителен лист и не се знае какво ще предприеме спрямо фабриката. За фабриката в Дулово пък се чака решение на съда, тъй като при предишната процедура един от кандидатите оспори наддаването.


Принципно за продажба ще бъдат обявени и "Кърджали БТ" и "Гоце Делчев БТ", но решението за тях ще дойде едва след като се прецени дали тютюневата фабрика в Плевен може да задоволи нуждите на групата от преработен тютюн.


Заводът за резервни части в печатницата "Юрий Гагарин БТ" ще се продаде като обособен актив, а филтровите машини ще се продадат на някоя от цигарените фабрики. През последните месеци има интензивен инвеститорски интерес към "Юрий Гагарин", отчитат от холдинга. Засега официално намерението си да купи фабриката е съобщила австрийската "Майр Мелнхоф картон".


В най-скоро време ръководството на холдинга ще обяви конкурс за избор на инвестиционен посредник и правни и финансови кантори за подготовка на документите за продажбите фабриките. Одобряването на сделките ще става от надзорния съвет на холдинга.


Дружествата, за които няма инвеститорски интерес, ще бъдат ликвидирани.


В резултат на преструктурирането под шапката на холдинга ще останат трите цигарени фабрики и едно тютюнево предприятие - "Плевен БТ". Холдингът ще има координиращи функции по производствената и търговска политика.


Това е четвъртият опит на държавата да продаде "Булгартабак холдинг". Правителството на Иван Костов само откри процедура. След това екипът на Симеон Сакскобургготски опита два пъти да продаде холдинга - първият път като цяло предприятие, вторият - на части. До сделка обаче не се стигна заради съпротивата в последния момент на коалиционния партньор ДПС.
Акциите на "Булгартабак холдинг" АД и "Благоевград-БТ" АД влизат в изчислението на индекса SOFIX. На 28 февруари бяха изтъргувани 100 броя от книжата на "Булгартабак холдинг" на ниво от 28.00 лв., докато сделките с акциите на "Благоевград-БТ" се сключваха на 93.71 лв.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK