АТ&Т ще придобие водещ американски безжичен оператор

Мобилните услуги са основен фактор за ръст в индустрията

Американската телекомуникационна компания АТ&Т е близо до финализиране на сделката за покупка на "Бел саут" (Bell South) за 65 млрд. долара, съобщи в. "Уолстрийт джърнъл". Според експерти "Бел саут" се оценява на 36 долара на акция с премия около 15 на сто над пазарната й цена.


С това изкупуване на практика в САЩ ще работят две основни компании с отлична вертикална интеграция на услугите, управляваща местни телефонни мрежи, специални услуги за бизнеса, както и оператор за безжични връзки. Ходът ще даде пълен контрол на АТ&Т над най-големия безжичен оператор в страната - "Сингюлър".
Сливането с "Бел саут" ще създаде ново дружество с пазарна капитализация до 160 млрд. долара, като така АТ&Т ще надмине по размер основния си конкурент "Веризън". Сделката ще активизира конкуренцията между двата основни оператора в страната. Те се опитват да спечелят по-голям дял от пазара за мобилни услуги, който е основен източник на ръст в комуникационната индустрия. Според експертите именно бурният ръст на дейността на "Сингюлър" привлече оператора АТ&Т към сделката.


Сделката беше очаквана дълго време от анализаторите като венеца на серията придобивания, извършени от главния изпълнителен директор на АТ&Т Едуард Уитакър. Все пак решението идва много скоро след покупката на самата АТ&Т от SBC, която впоследствие прие марката на изкупената компания. Уитакър се зае с покупката на АТ&Т в края на миналата година, като все още се решават въпроси по обединението на операциите на двете компании. Новата група предлага всички видове комуникационни услуги - от високоскоростен интернет до мобилна телефония и разговори на дълги разстояния.


Сливането с "Бел саут" може да предизвика известно недоволство, тъй като става скоро след консолидирането на индустрията в САЩ, когато се образуваха нови групи между АТ&Т и SBC, като и между "Веризън" (Verizon) и MCI. Според критиците подобно обединение на водещите дружества може да повиши цените за крайния потребител поради намалената конкуренция. Макар последните две сливания да не срещнаха особено регулаторни пречки, се очаква последната сделка да стане обект на повече внимание с цел осигуряване на по-добри бизнес практики, посочват експерти.

Ключови думи към статията:

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK