Двегодишните облигации в Европа се сринаха


Двегодишните правителствени облигации в Европа имат най-висока доходност от 2002 г. насам, като цената им се срина след решението за повишаване на лихвения процент на Европейската централна банка, съобщи "Блумбърг".


Краткосрочните облигации са най-чувствителни на промените в паричната политика, като ценните книжа очакват рекордно седмично понижение от декември досега. Тогава централната банка повиши лихвените проценти повторно за период от три месеца.
Доходността на двегодишните облигации в Германия се повиши от 2.88% преди две седмици до 3.10% в петък. Цената на облигациите е спаднала с 3.7 евро за облигациите с номинал 1000 евро.


Прогнозите за развитието на икономиката в еврозоната накараха Европейската централна банка да приеме ограничаваща парична политика, като повиши основния лихвен процент до 2.5 на сто. Икономиката на 12-те страни с единна валута може да се развива най-активно от 2000 г. досега, се посочва в доклад на Европейската комисия. Очакваното увеличение на брутния вътрешен продукт за тримесечието е около 0.7 на сто за първите три периода от 2006 г. През цялата година икономиката на страните от еврозоната може да постигне ръст 2.1 процента. Индустриалното производство се развива най-бързо за последните 19 месеца.


Пазарните анализатори залагат на поскъпване на кредитирането с увеличение на основния лихвен процент до 3 на сто до края на годината.


Тази насока на спекулациите понижи цените на европейските облигации като цяло и цените им загубиха 1.1 на сто. Тригодишните правителствени облигации имаха най-висока доходност от 1999 г. досега. Основните френски десетгодишни облигации покачиха възвращаемостта си с 11 пункта до 3.60 на сто, а италианските - с 10 пункта до 3.80 процента.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK