САЩ предложиха на Генщаба три варианта за Ф-18

Правителството на САЩ е предложило три варианта за продажба наизтребителите Ф-18 "Супер Хорнет" на българското правителството. Товасъобщи в понеделник капитан Андрю Хартиган от военноморските сили наСАЩ на специален брифинг за включване на Ф-18 в надпреварата задоставка на нов изтребител за армията. Предложението на Вашингтон ебило изпратено миналия четвъртък и е в отговор на официално запитванена българското министерство. На 30 юни м.г. бившият военен министърНиколай Свинаров изпрати до посолството на САЩ в София запитванe за 16изтребителя "Супер Хорнет", от които 4 учебни. Допълнително се пита иза цената и наличностите за 12 употребявани Ф-5. С това България станапървата държава в света, проявила интерес към супермодерния изтребител,произвеждан от компаниите "Боинг", "Нортроп Груман" , "Дженералелектрик" и "Рейтиън".


Според Хартиган първият вариант отговарянапълно на запитването на военните. Вторият предвижда доставката на 12употребявани Ф-18 и толкова Ф-5, но употребявани. Последният вариант невключва изтребителите Ф-5. Предложенията са били представени наначалника на Генщаба ген. Никола Колев, зам.-министъра на отбранатаСимеон Николов и шефа на бойната авиация. Хартиган отказа да каженякакви цени, но по неофициални информации един нов изтребител струваоколо 53 млн. долара без оръжието.


Пред "Дневник" Хартиган обясни,че очаква разговорите да продължат максимум година и половина.Направената пред правителството оферта също предвиждала договорът да сесключи след една година, а първият самолет да бъде доставен през 2009г. Той посочи, че заради желанието на военните да проведат конкурсцялото възлагане на поръчката може и да се проточи.


Досеганамерението си да доставят нов самолет са обявили американскатакомпания "Локхийд Мартин" и шведската "Грипен". Очаква се това данаправят още "Юрофайтер", "Рафаел" и "Мираж". От военното министерствовече обявиха, че предстои да бъдат направени запитвания към всичкифирми. По думите на Хартиган на срещата в Генщаба не са билипредставени схеми за финансиране на доставката. Покупката наизтребителите е най-скъпият проект за модернизация и може да достигне1.5 млрд. лв. Военноморският капитан не изключи вариантът изтребителитеда бъдат взети на т.нар политическа цена, но уточни, че това е въпросна дискусия между двете правителства. До този момент с изтребителиФ-18, но не "Супер Хорнет" разполагат 7 държави - Швейцария, Финландия,Испания, Австралия, Канада, Малайзия и Кувейт.

Ключови думи към статията:

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK