Инвестицията в жилища вече е по-малко атрактивна

Просрочията по кредитите нарастват леко

Инвестицията в жилища вече е по-малко атрактивна

© ДневникИнвестирането в покупката на жилища вече не е атрактивно и не носи висока доходност. Това се посочва в редовния доклад на Industry Watch за пазара на жилища у нас. В него са разгледани няколко алтернативи, като най-висока е доходността от инвестицията в суровини - метали и петрол. Тя надхвърлят 60% на база декември 2005 г./декември 2004 г. Цените на българските акции, мерени през индекса SOFIX, са се покачили с 32 на сто, докато средните цени на жилищата са се повишили само с 21.6%. Те изпреварват единствено валутна инвестиция в долари, която е донесла печалба от 13%, е посочено в доклада на Industry Watch.


Високият темп на новото жилищно строителство се запазва. То е силно концентрирано, като първите пет града заемат две трети от новоиздадените разрешения за строеж. Причината е, че в тези населени места инвеститорите са привлечени от по-големите маржове между строителни разходи и цени на жилищата, смятат анализаторите от Industry Watch. Бургас остава градът с най-голям брой разрешения за апартаменти, като надминава София и Варна. Изглежда, че спекулативното търсене на “второ жилище” ще поддържа динамично развитие на строителството в региона през следващите няколко години, прогнозират от Industry Watch.


Средните цени на жилищата в столицата ще се стабилизират поради нарастващото предлагане. Първите сигнали за подобно развитие вече са налице на някои пазарни сегменти, където цените дори леко се понижиха през последните месеци, се посочва в доклада. Въпреки това обаче състоянието на пазара остава силно зависимо от спекулативни намерения за покупка, финансирани както от местен, така и от чуждестранен капитал, пише в доклада. По-бърз растеж се очаква в малките градове, които дълго време бяха подценени. В същото време обаче продължава вътрешната миграция на населението, която води до обезлюдяването на много от тези населени места.
Според анализаторите от Industry Watch най-надценен е Бургас, в който цените на услугите са значително по-ниски в сравнение със София, докато стойността на имотите е едва 8% по-ниска от тези в столицата. Като подценени градове според тях са Шумен, Русе, Пловдив и Плевен.


За момента жилищният кредит привлича нарастващ дял от общото разпределение на капитал в икономиката - около 28.8% от общия дълг на домакинствата към януари 2006 г. срещу 27% през септември 2005 г. Този дял все още е значително под средната стойност за еврозоната, където около 69% от кредитите за домакинствата са за покупка на жилище. В еврозоната растежът на жилищния кредит също изпреварва общия ръст на кредитите - 12.5% ръст при жилищните кредити за периода декември 2005 г./декември 2004 г.


През януари лихвите са се понижили с нови 0.2% до 6.7%, докато основният лихвен пункт на БНБ, както и лихвите в еврозоната са нараснали леко. В същото време административно-управленските разходи на банките растат със стабилен темп. Финансовото богатство под формата на банкови депозити през миналата година се е увеличило с по-бързи темпове от средното покачване на цените на жилища през 2005 г. Нарастването на кредитите за домакинствата с около 2.7 млрд. евро през миналата година е било компенсирано от увеличение със същия размер на депозитите в банковата система, пише в доклада.


Делът на просрочените кредити през декември се увеличава до 0.6% от общия портфейл жилищни кредити, или почти 11.8 млн. лв. През последните месеци се наблюдава тенденция към увеличаване както в обемите, така и в дела на просрочените кредити като дял от общия жилищен кредит. В рамките на тази година може да се очаква повишаване както в номинално изражение, така и в дела на просрочията, прогнозират от Industry Watch. Техните очаквания са още растящите лихвени нива на международните пазари да засегнат в средносрочен план лихвите у нас, което ще ограничи потоците от външно финансиране за експанзия на вътрешния кредит в страната.

Ключови думи към статията:

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK